xcounter
#

У рашистів згоріла дуже рідкісна версія ЗРК "Тор", влаштувати пожежу "допоміг" високоточний M982 Excalibur

14344
"Арктичний" ЗРК "Тор" в Україні, грудень 2022
"Арктичний" ЗРК "Тор" в Україні, грудень 2022

Такі ЗРК вперше були помічені в Україні у грудні 2022 року

У мережі з’явилося відео з кадрами "демілітаризації" доволі рідкісного зенітного ракетного комплексу російського окупаційного війська, який був знищений бійцями 406-ї артилерійської бригади ЗСУ. Один з "головний героїв" цього епізоду – російський ЗРК 9А331МДТ "Тор-М2ДТ", "арктичний" варіант на базі шасі гусеничного транспортера ДТ-30ПМ.

Читайте також: Рої бойових літаків та слабкодухі пілоти або як ЗРК "Бук-М1" нищить авіацію російської армії

На кадрах видно, що першим же ударом високоточного боєприпасу M982 Excalibur наші бійці поцілили в російський ЗРК – далі були спроби добити машину – снарядам впали впритул до машини і, схоже, пошкодили її уламками, а також "демілітаризували" щонайменше одного окупанта, який був поблизу ЗРК.

зрк
Окупанти безрезультатно намагалися загасити свій ЗРК

Це вперше, коли ЗСУ знищують саме цей ЗРК і загалом варто відзначити, що, судячи з усього, РФ кинула в Україну ці системи досить нещодавно – вперше "арктичні" ЗРК "Тор-М2ДТ" "засвітилися" на полі бою в середині грудня 2022 року.

9А331МДТ ЗРК 9К331МДТ Тор-М2ДТ
Бойова машина 9А331МДТ ЗРК 9К331МДТ Тор-М2ДТ

Щонайприємніше в цьому моменті, що такі машини в окупантів доволі рідкісні – їх має на озброєнні лише 80-та мотострілецька бригада Північного флоту ВМФ РФ, і станом на 2020 рік мала всього лише 12 таких зенітних ракетних комплексів.

Читайте також: ЗРК "Тор-М2" окупантів "промазав" ракетою по безпілотнику ЗСУ і отримав за свою помилку від M777