xcounter
#

У Польщі один з генералів занепокоєний "зоопарком" бойових літаків: які є два кращі сценарії

34691
Фото - Siły Powietrzne
Фото - Siły Powietrzne

Польща може закупити ще один тип літаків і після остаточного прощання з радянськими машинами матиме в строю F-16, FA-50, F-35 та F-15EX/Eurofighter

Повітряні сили Польщі сьогодні мають на озброєнні літаки F-16 та FA-50 (а також МіГ-29, які зрештою ймовірно посилять українське військо, і ще Су-22) і угоду на 32 винищувачі п’ятого покоління F-35 - попри це, у рамках посилення своєї бойової авіації Польщі планують закупитися ще одним типом літаків, і йдеться про Eurofighter чи F-15EX, причому в останньому випадку у Boeing пропонує навіть часткову локалізацію.

FA-50
FA-50

З огляду на це у країні замислилися над тим, а чи не надто розпорошений парк літаків зрештою отримає Військо Польське - з цього приводу видання Defence24.pl поспілкувалося з бригадним генералом Томашем Древняком, колишнім інспектором повітряних сил.

Читайте також: Скільки часу пішло на опанування Saab 340 AEW у Польщі, які також чекає Україна

Він наголошує, що мати чотири різних типи літаків, коли загальна кількість машин становить близько 120-140 одиниць - це "величезна логістична та навчальна проблема" - щодо останнього, то генерал наголошує, що у випадку розпорошення аж на чотири платформи є проблеми з масовим навчанням пілотів (10-20 осіб на рік) на один базовий тип літака.

"Потрібно чотири навчальних центри і чотири тренажерних центри", - наголошує Древняк. Таким чином, кожен підрозділ буде проводити навчання з огляду на власні потреби, що зрештою негативно вплине на кількість літаків, готових виконувати бойові завдання - бо якась кількість машин з кожного типу буде використовуватися для навчання.

На думку генерала, у країн на кшталт Польщі є сьогодні два варіанти, як можна розбудовувати повітряні сили. Перший - перейняти досвід тих же скандинавських країн, які протягом багатьох років експлуатували один тип літаків і зрештою переходять на літаки п’ятого покоління F-35.

Другий - спиратися на досвід інших європейських країн на кшталт Великої Британії чи Іспанії, коли країна має на озброєнні два типи літаки - умовна "молодша" та "старша" модель.

"Я не буду казати, яка модель краща чи гірша - кожна має свої переваги та недоліки. Але варто зазначити, що в обох випадках йдеться максимум про два літаки, а не чотири", - наголошує генерал.

З боку Defense Express нагадаємо, що у Польщі, окрім вибору між Eurofighter чи F-15EX є доволі простий випадок просто зосередитися на закупівлі ще однієї партії F-35. Втім, судячи із затримок по поставках літаків із оновленням TR-3 аж на рік, цілком ймовірно, що ці винищувачі п’ятого покоління доведеться чекати набагато довше.

Також нагадаємо, що раніше ми детально розповідали про те, які країни мають на озброєнні три та більше моделей бойових літаків, і тут йдеться не тільки про ті ж Сполучені Штати, але й про такі країни, як Південна Корея, Ізраїль, Тайвань і навіть Греція.

Читайте також: Польща все ж таки закупила 96 AH-64E Apache за 10 млрд доларів: головні висновки для України