xcounter
#

У Пентагоні оголосили можливі зміни щодо постачання ATACMS у випадку застосування РФ іранських балістичних ракет

14805
ATACMS
ATACMS

Єдиним дієвим засобом протидії балістичним ракетам є їх знищення на території противника

Питання використання РФ іранських балістичних ракет проти України стало однією з тем брифінгу Пентагону для ЗМІ, на якому на доволі незручні питання журналістів відповідав прес-секретар міноборони США бригадний генерал Пат Райдер (Pat Ryder).

За його словами, поки у США немає інформації, що Іран вже надав балістичні ракети РФ, але існують "побоювання того, що РФ отримає цю зброю через брак ракетного озброєння". Нагадаємо, що очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов повідомив, про можливість отримання РФ балістичних ракет типу Fateh-110 та Zolfaghar у листопаді.

Читайте також: США оголосили про одночасне проведення масштабних навчань на двох флангах в східній Атлантиці та Тихому океані поблизу Японії
Zolfaghar
Zolfaghar

Враховуючи те, що єдиний ефективний засіб протидії цій загрозі - це не розгортання протиракетної оборони, яка є лише елементом для підстраховки, а знищення самих пускових та ракет на ворожій території, то цілком логічно було задано питання, а чи буде переглянута позиція щодо постачання до України ATACMS.

І якщо раніше у Пентагоні на це питання відповідали доволі категорично, мовляв, поки у ЗСУ немає необхідності завдавати удари на дальності понад 80 км, що забезпечують ракети GMLRS для HIMARS, то тепер на це відповіли наступним чином.

"Коли йдеться про такі речі, як ATACMS чи іншу зброю, яку ми згадували раніше, ми продовжуємо вести постійний та активний діалог з українцями, з нашими союзниками та з нашими партнерами, з огляду того, що потрібно Україні на полі бою. І тому, хоча сьогодні я не можу оголосити нічого нового, ми продовжимо дуже серйозно ставитися до цього по мірі розвитку боротьби, щоб гарантувати, що вони мають можливості для захисту своєї країни", - повідомив Пат Райдер.

ATACMS

Звісно, він Пентагона навряд варто було очікувати однозначну відповідь, але навіть така відповідь дає певну надію, що засоби знищення іранських пускових надійдуть до України. Водночас, з огляду на пасаж відносно "ATACMS чи іншої зброї", можливо зробити припущення, що саме ATACMS може й не будуть передавати, віддавши перевагу іншим засобам далекобійного ураження.

Бо насправді ATACMS не є єдиним засобом, щоб дістати ворога на дальності близько 300 км. Аналогічні, й можливо навіть кращі можливості, надають крилаті ракети повітряного базування, які, за рахунок значно більшої мобільності носія, мають безумовні переваги над ґрунтовими комплексами. Більше того, ATACMS вже став, якщо розглядати публічно-політичну площину, "каменем спотикання", в той час коли питання крилатих ракет не настільки лінійне.

Storm Shadow / SCALP
Крилата ракета Storm Shadow / SCALP від MBDA, як один з варіантів такого озброєння

Але однією з проблем відносно крилатих ракет повітряного базування є необхідність їх інтеграції під крило радянських літаків Повітряних Сил України, що й було реалізовано з протирадіолокаційною ракетою AGM-88 HARM.

Читайте також: Італія готова передати Україні ЗРК, які можуть знищувати балістичні ракети