xcounter
#

Італія готова передати Україні ЗРК, які можуть знищувати балістичні ракети

15078
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джере
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джере

На додачу Рим готовий допомогти "Стінгерами" та комплексами Aspide

Уряд Італії готує новий пакет військової допомоги Україні, в який входитимуть засоби протиповітряної оборони. Рим готовий надати Україні зокрема зенітно-ракетні комплекси типів SAMP/T та Aspide, а і також - ПЗРК Stinger. Про це пише Reuters з посиланням на представника урядової коаліції, який побажав залишитись невідомим.

Поки лишається невідомим, яку саме кількість комплексів SAMP/T та Aspide зможе Італія передати Україні, і в який орієнтовно строк зможе відбутись така поставка. Однак підкреслюється, що "міністр оборони Італії Гвідо Крозетто в понеділок 7 листопада телефоном розмовляв з міністром оборони США Ллойдом Остіном та пообіцяв підтримувати Україну проти вторгнення Росії стільки, скільки буде необхідно".

Читайте також: Україна просить для захисту від рашистів комплекс SAMP/T: які його особливості
Зенітно-ракетний комплекс Aspide, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також Reuters наголошує, що прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні "є рішучою прихильницею України, незважаючи на амбівалентність її союзників по коаліції Маттео Сальвіні та Сільвіо Берлусконі, які мають історично тісні зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним".

Від Defense Express додамо, що за даними The Military Balance 2021 рік, збройні сили Італії мають в своєму розпорядженні 20 комплексів SAMP/T та 32 комплекси Aspide (оснащених AIM-7 Sparrow), точна кількість FIM-92 Stinger не називається.

Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо зважати на ці заявлені цифри, передати багато комплексів ППО Італія очевидно не зможе. Але в наших поточних умовах навіть один SAMP/T, здатний боротись з балістичними цілями, буде суттєвим посиленням протиповітряної оборони України. Особливо на тлі гіпотетичної загрози появи в Росії балістичних ракет іранського виробництва, для обстрілів наших міст.

В свою чергу, італійські Aspide стануть доповненням до уже отриманих таких же ЗРК від Іспанії, та допоможуть посилити захист критичної інфраструктури від крилатих ракет рашистів.

Зенітно-ракетний комплекс Aspide, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ЗРК SAMP/T для України: чому це найкраще, що може передати Європа - можливості та характеристики та як він працює