xcounter
#

Цього року F-15 мав би літати з лазерною системою SHiELD, але програму вирішили скасувати

3016
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

І це вкотре доводить, що насправді інтеграція бойових лазерів у ті чи інші платформи — процес досить складний і зіштовхується з різними труднощами

Американські виробники озброєння разом з Повітряними силами США протягом багатьох років працювали над проєктом SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator) — системи лазерного озброєння для бойових літаків, яка мала б використовуватися передусім для захисту від лазерних ракет. Йдеться про демонстратор, який за умови успіху програми мав би стати основою для розробки подальшого озброєння.

Система SHiELD складалася з трьох основних підсистем — безпосередньо модуля, лазера й комплексу управління променем. Водночас вже у цьому році планувалося, що систему SHiELD будуть тестувати у повітрі на літаку F-15. Втім, як повідомляє видання Military.com, схоже, що всі плани у напрямку розвитку цієї системи вирішили скасувати.

Читайте також: Корея не вірить у лазери та вважає, що нічого краще системи Гатлінга проти БПЛА поки не винайшли

"Програма SHiELD завершена і планів подальших випробувань та оцінок немає. Повітряні сили не встановили лазерну установку на випробувальний стенд винищувача", — таку інформацію повідомив виданню менеджер програми SHiELD в Управлінні спрямованої енергії Дослідницької лабораторії ПС США Тед Ортіс.

Втім, судячи з усього, скасування програми не означає, що у США вирішили відмовитися від роботи у цьому напрямку — за словами Ортіса, завдяки проєкту SHiELD Дослідницька лабораторія досягла успіху в готовності бортових лазерних технологій і продовжує її удосконалювати "для оперативних потреб сьогоднішнього і завтрашнього дня".

Разом з тим, це вже друга програма, яка була скасована у ПС США протягом останнього часу — раніше у Командуванні спецоперацій служби відмовилися від планів встановити лазерну систему на літак AC-130J Ghostrider через технічні проблеми, які виникали навіть під час наземних випробувань.

лазерна зброя
Фото ілюстративне

Загалом лазерні системи позиціюється зокрема і як спосіб вирішити питання вартості озброєння, яке використовується для знищення дешевших дронів чи ракет противника. Водночас судячи з останніх новин, можна зробити висновок, що поки що зарано говорити про те, наскільки швидко цю технологію можна буде комплексно втілити у життя.

Наприклад, раніше у ВМС США відзначили, що до реальних бойових лазерів ще дуже далеко і призвали дивитися на цю проблему реалістично.

Читайте також: Не лише лазер DragonFire, а й бойова "мікрохвильовка" Ealing: Британія тестує ще одну протидронову систему