xcounter
#

Чи можна просто зняти з літака 105-мм гармату і поставити замість неї лазерну систему

5796
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

І що взагалі з лазерною системою для літаків AC-130J Ghostrider, льотні випробування якого мали б пройти ще у 2022 році

Нещодавно стало відомо, що американські ганшипи AC-130J Ghostrider можуть залишитися без своїх культових гармат 105-мм і зокрема приміряти на себе роль потужних "бомбовозів" у рамках програми Rapid Dragon, але актуальним залишається, а яке ж озброєння може бути інтегровано у літак замість демонтованої гармати.

105-мм гармата літак
Фото — U.S. Air Force

І одним з варіантів могла б бути лазерна система, тим паче, що для AC-130J Ghostrider розглядається інтеграція бортового високоенергетичного лазера AHEL, і щодо такої ідеї активно дискутували американські військові та фахівці.

Читайте також: Індія списала радянські Ил-38SD після майже 50 років в строю, заміну взяла в США

Але зрештою їм довелося визнати, що реалізувати таку ідею на практиці неможливо — бо це призведе до настільки сильної турбулентності, що лазер просто не зможе адекватно функціонувати.

Та й загалом питання оснащення літаків AC-130J Ghostrider лазерною системою AHEL зараз під великим питанням, як розповідають у виданні The War Zone. Бо якщо спершу льотні випробування малий пройти у 2022 році, згодом — до кінця цього року, то тепер у Командуванні спецоперацій ПС США (AFSCO) підтвердили видання, що вони розпочнуться вже у січні 2024 року і триватимуть до червня.

Розробкою лазерної системи AHEL займається компанія Lockheed Martin, яка ще у 2019 році отримала контракт на виробництво, постачання та інтеграцію цієї системи у літак AC-130J Ghostrider.

Чому саме льотні випробування лазера зрештою затримуються аж на два роки не повідомляється, хоча про доволі "розмите" майбутнє цієї системи повідомлялося ще у травні цього року. Однією з ймовірних проблем може бути забезпечення достатнього охолодження системи для її ефективної роботи.

лазерна зброя
Лазерна система Advanced Tactical Laser на літаку C-130, фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force, автор — Miranda Mahoney

Ще одним фактором, який ускладнює випробування, є те, що лазерну систему інтегрують і тестують на версії літака Block 20

, водночас якщо буде прийнято рішення про інтеграцію лазера на версію

Block 30

, то тут можуть бути додаткові проблеми.

Як заявила виданню представник AFSOC підполковник Ребека Хейс, подальша доля програми буде зрозумілою після завершення випробувань, і що зараз мета служби — завершити демонстрацію і проаналізувати, чи дійсно система AHEL може стати ефективним озброєнням для літака.

Читайте також: А що це за танки 1968 року, які Чехія давала Україні, і що ще було дивне