xcounter
#

Таємна зброя від Франції та що за БМП з запасів цієї країни можуть "перекочувати" до ЗСУ

11016
Таємна зброя від Франції та що за БМП з запасів цієї країни можуть "перекочувати" до ЗСУ

Франція посилює ЗСУ новітніми зразками озброєння

Франція з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні передала для ЗСУ низку зразків озброєння та військової техніки, серед яких – протитанковий ракетний комплекс Akeron MP. Про постачання цього виду озброєння раніше не повідомлялося офіційно, водночас віцепрезидент Комісії з національної оборони та збройних сил Франції Жан Луї Тьєріо в інтерв’ю виданню Opex News відзначив, що ПТКР Akeron MP разом з САУ CAESAR та ЗРК Mistral "добре справляються зі своїми задачами" в Україні.

Протитанковий ракетний комплекс Akeron MP був прийнятий на озброєння французької армії у 2017 році та має замінити у військах ПТРК Milan та Javelin. Призначений для використання як безпосередньо піхотою, так і для встановлення на різні бойові машини. Має максимальну дальність у 5 км.

Читайте також: Танки та літаки від Франції: про "символізм" Leclerc та побоювання, що Mirage "будуть бомбити бази в РФ"

Крім того, маємо ще й таку новину від журналіста Жан до Мерше французького видання L’opinion – Франція має у своєму активі низку списаних бойових машин піхоти AMX-10P і готується передати ЗСУ 25 одиниць цього озброєння.

Ця машина розроблювалася у 1965-1972 роках і серійно вироблялася з 1972 по 1994 рік. Водночас у 2008 році французи розпочали процес заміни своїх БМП AMX-10P на нову колісну БМП VBCI, який тривав до 2015 року.

У відкритих джерелах можна знайти інформацію що всього станом на 2011 рік французи мали 331 одиницю БМП AMX-10P. Як відзначає французький журналіст, хоча більшість з цих машин розібрали на металобрухт, наразі Франція має низку машин, які можна передати Україні.

Головне озброєння цієї БМП – двомісна башта Toucan II з 20-мм автоматична гармата M693 F1, а також 7,62-мм кулемет. У різних версіях також може бути озброєна 25-мм чи 90-мм гарматами (такі машини в основному продавалися в Індонезії та в Сингапурі), а також пусковими ПТКР. З 20-мм гарматою БМП AMX-10P може знищувати цілі на відстані 1500 м, темп стрільби – 700 пострілів за хвилину.

БМП забезпечує захист від 7,62-мм куль, у лобовій проєкції – від 14,5-мм бронебійних куль кулемета КПВТ та 23-мм снарядів ЗУ-23-2. Разом з тим, у 2006-2008 роках було модернізовано понад 100 цих БМП з метою посилення захисту шляхом встановлення навісної броні.

Машина оснащена дизельним двигуном Hispano-Suiza HS 115 потужністю 280 к. с. Може розвивати швидкість до 65 км/год, долати водні перешкоди зі швидкістю 7 км/год. Екіпаж – 3 особи. Десант – 8 осіб.

Читайте також: У Франції порахували, що боєприпасів не вистачить на навчання за вимогами НАТО