xcounter
#

У Франції порахували, що боєприпасів не вистачить на навчання за вимогами НАТО

Франція за рік в середньому використовує близько 7 тисяч 155-мм снарядів (всі фото: Armée de Terre)
Франція за рік в середньому використовує близько 7 тисяч 155-мм снарядів (всі фото: Armée de Terre)
2765

Також стало відомо, скільки збройні сили Франції загалом на навчаннях вистрілюють на рік 155-мм боєприпасів

Те що у європейських країнах НАТО не все гаразд з боєприпасами - відомо достатньо давно. Як й те, що їх виробництво поступово розширюються, але наслідки "летаргійного сну колективної безпеки", вочевидь, будуть проявлятися ще значний час.

Зокрема у Франції порахували реальну потребу у боєприпасах та їх запаси, яких може не вистачити навіть на проведення навчань за нормативами НАТО.

Читайте також: Франція продовжує виведення з озброєння легких колісних танків AMX-10RC: чи доїдуть до України
155-мм снаряд Франція
Потреба у 155-мм снарядах різко стала "головним болем" багатьох армій світу

Як пише французьке профільне видання Forces Operations Blog з посиланням на парламентський звіт, наразі річна норма витрат боєприпасів у калібрі 155-мм для навчання складає 69 пострілів на рік на одну гармату, або 5,6 пострілу на місяць.

Враховуючи те, що загалом, відповідно за Military Balance, на 2022 рік у Франції 102 одиниці 155-мм артилерійських систем, то річна витрата боєприпасів складає близько 7 тисячі на рік, або близько 580 на місяць.

Але справа в тому, що Франція задекларувала до 2025 року вийти на нормативи НАТО щодо підготовки своїх збройних сил. А це означає, як мінімум, подвоєння витрати боєприпасів. І мова буде йти не тільки про артилерію, але й про всі інші види боєприпасів, включно із мінометними, танковими, реактивними снарядами, ракетами для ПТРК, патронами тощо.

міномет Франція
Окрім 155-мм снарядів, є ще потреба в інших, наприклад, мінометних мінах

А вихід на такий рівень витрат боєприпасів, які не перевищують, а просто відповідають вимогам Альянсу, потребує за оцінками французького генштабу додаткових 3 млрд євро. А це у 1,5 рази більше закладених наразі коштів. І, звісно, це має бути не одноразове, а постійне вливання грошей у власну обороноздатність.

Водночас те, що Париж піде на таки витрати, скоріш за все, не обговорюється в принципі, бо Франція вже збільшила оборонний бюджет, а її оборонна промисловість починає активно розкручувати маховик виробництва, в тому числі й боєприпасів.

Читайте також: Чому Захід за рік війни так і не почав виробляти багато зброї зокрема для ЗСУ