xcounter
#

T-45 налітали вже аж мільйон годин, але заміну їм оберуть лише у 2028

12395
U.S. Navy
U.S. Navy

Перші навчально-тренувальні літаки T-45 були поставлені ВМС ще у 1991 році

Військово-морські сили США, а точніше 2-ге навчальне крило служби (Training Air Wing 2 (TAW-2)) з 1991 року вже налітало на своїх реактивних навчальних літаках T-45 Goshawk аж 1 млн годин — більш як 114 років польоту. Цей показник у ВМС США відсвяткували у той час, як тривають суперечки щодо заміни цього літака, через що його відправка на пенсію відкладається на невизначений термін.

Військово-морські сили США отримали на озброєння ці літаки у 90-х роках на заміну таким машинам, як T-2 Buckeye і TA-4 Skyhawk. Спершу служба експлуатувала модифікацію T-45A, а потім — T-45C, тоді як пропозиції по варіанту модифікації T-45B були відхилені, розповідають у виданні The War Zone.

Читайте також: F/A-18 все ж таки отримали супер-далекобійну SM-6: це про дальність бою 500+ км та літаючу ПРО

У модифікації T-45C (до цього рівня зрештою були оновлені всі літаки) літак отримав "скляну кабіну" та удосконалену авіоніку, а також стріловидні повітрозабірники та нові кисневі системи — ще у 2017 році ВМС США були вимушені на три дні "приземлити флот цих літаків, бо одразу сотня інструкторів відмовилися літати через побоювання щодо гіпоксії. Зрештою, бортові системи генерації кисню Cobham GGU-7 були змінені на GGU-25, проблему вдалося розв’язати.

навчально-тренувальний літак T-45
Фото — U.S. Navy
Відомо, що всього ВМС США отримали 221 літак, останній було доставлено у листопаді 2009 року. Згідно з даними з відкритих джерел, станом на серпень 2022 року було втрачено близько 33 літаків, з них сім — через зіткнення з птахами. Таким чином, зараз в активі служби має залишатися близько 188 літаків.

Разом з тим, ще чотири роки тому вперше було оприлюднено дані про нову програму UJTS — Undergraduate Jet Training System, у рамках якої у 2026 році мали б вибрати заміну для T-45, а процес заміни машин мав би стартувати ще через два роки, у 2028.

Але у червні цього року у ВМС США повідомили про оновлений графік, в якому є лише дата вибору нового літака — вона зсунулася на два роки, до 2028, а коли планують розпочати процес заміни невідомо. Як пояснюють у виданні, причиною відтермінування програми є суперечки щодо того, чи повинні наступники T-45 мати можливість злітати з авіаносців, бо у 2020 році, коли вперше стало відомо про UJTS, ця вимога була відсутня.

Читайте також: Скільки коштує UH-60M Black Hawk та скільки їх чекати на прикладі Австрії