xcounter
#

Скільки коштує UH-60M Black Hawk та скільки їх чекати на прикладі Австрії

UH-60M Black Hawk
UH-60M Black Hawk
2175

Австрія UH-60M Black Hawk замінить Agusta Bell AB212 - італійську дводвигунну версію легендарного UH-1 Iroquois

Австрійські збройні сили посиляться 12 вертольотами UH-60M Black Hawk від Sikorsky Aircraft, що зараз входить у Lockheed Martin. Відповідний твердий контракт був підписаний днями, 30 червня і головне - має публічну ціну.

А це означає можливість дізнатись орієнтовну актуальну вартість UH-60M Black Hawk за експортним контрактом. І відповідно до офіційного повідомлення міноборони Австрії, за 12 вертольотів необхідно заплатити 715 млн євро. А це означає, що один умовний UH-60M Black Hawk коштує 47,6 млн доларів.

Читайте також: GEM-T та MSE до Patriot коштують по 5-6 млн доларів, а скільки треба ще за чотири батареї ЗРК
UH-60M Black Hawk
UH-60M Black Hawk

У цю вартість входить сам вертоліт, логістичні послуги, додаткове оснащення для виконання місій, а також підготовка пілотів та технічних фахівців, тобто це ціна "під ключ". Також було розкрито і строки постачання: перша машина повинна прибути у 2028 році, тобто через чотири роки.

Водночас необхідно розуміти, що ціни навіть на одну версію UH-60M можуть відрізнятися залежно від комплектації. Зокрема, якщо підняти дозвіл DSCA (Агенції військового співробітництва міноборони США) на продаж цих вертольотів до Австрії, то у ньому включено значну кількість додаткового оснащення.

Наприклад, системи захищеної навігації H-764U, попередження про ракетну атаку AN/AAR-57 та радіолокаційне опромінювання APR-39C(V)1/4, комплекти додаткового балістичного захисту, паливні баки, обладнання для перевезення вантажів на зовнішній підвісці та виконання пожежних робіт (система Bambi Bucket), а також набір під назвою VIP kit і багато чого іншого.

UH-60M Bambi Bucket
UH-60M з Bambi Bucket

При цьому це тверде замовлення є чудовим прикладом, коли ціна у дозволі DSCA, яка завжди позначає, що це максимальний показник, на практиці може бути нижчою. Зокрема у дозволі гранична ціна за 12 вертольотів вказувалась у 1,05 млрд доларів. Водночас цілком можливо, що Австрія просто відмовилась від частини додаткового обладнання.

Зазначимо, що для Відня закупівля UH-60M Black Hawk пов'язана із виведенням з експлуатації вертольотів Bell 212, точніше - Agusta Bell AB212. Бо мова йде про дводвигунний варіант відомого UH-1 Iroquois, який збирався в Італії. Австрія замовила 23 таких вертольоти у 1980 році (коли у США вже активно вводився в експлуатацію UH-60), та провела їх оновлення у 2010-х роках.

Agusta Bell AB212
Agusta Bell AB212

Вивести з експлуатації AB212 Відень планує у 2030-х роках, а експлуатувати нові UH-60M Black Hawk будуть, відповідно до офіційного повідомлення, протягом мінімум 30 років. При цьому варто додати, що австрійські збройні сили вже експлуатують 9 вертольотів UH-60, які невеликими партіями закуповувались з 2002 року.

Читайте також: У РФ засвітився важкий БТР на шасі Т-72 або Т-90, але чи у них багато танків під переробку