xcounter
#

США у 2024 році робить важливий крок у переході на новий калібр 6,8 мм та заміни легендарної M4

21554
XM7 з XM157
XM7 з XM157

Програма загального переозброєння на новий калібр для США реалізується вперше 60-х років минулого сторіччя

Пентагон поступово реалізує перехід на новий калібр та нові системи стрілецького озброєння - штурмову гвинітвку M7 під 6,8 мм, яка має замінити M4 під 5,56 мм, а також кулемет M249 на M250 під аналогічний патрон.

Через те, що такий перехід означає тотальне переозброєння всіх збройних сил, до випробувань цього озброєння та патрона у США ставляться дуже ретельно й поступово масштабують випробування.

Читайте також: Як трофеї від РФ досі допомагають ремонтувати танки та САУ для ЗСУ

І слідом за випробуваннями на рівні лише одного взводу десантників та відділенням рейнджеров у 2024 році, як пише Army Times, планується переозброїти неназваний підрозділ 101-у полку повітряно-дестаної дивізії. Фактично це буде перша відносно масова піддослідна експлуатація, яка формально змінить назви озброєння і XM7 та XM250 будуть йменуватися без позначки "Х".

І для армії США перехід на 6,8 мм стане більш ніж вагомим кроком, який означає необхідність переозброєння всієї 1,3-млн армії, як це відбулось з приходом M16 у 60-х роках на новий патрон. Тобто рішення більш ніж вагоме, але пов'язано з необхідністю забезпечити кращу точність та дальність стрільби, а також можливість знищення противника у бронежилетах та за укриттями.

При цьому декларується, що 6.8х51 мм він же .277 Fury має кращу пробивну здатність ніж 7,62х51 мм. А це означає отримання на рівні індивідуального бійця ефективності стрілецького озброєння дотичного до "взводного" кулемета M240, а у випадку M250 під 6,8 мм - переважаючої вогневої потужності на рівні кулемета відділення. А це пропорційно підвищує всю вогневу потужність стрілецького озброєння.

XM7 та XM250
XM7 та XM250

Маємо нагадати, що у конкурсі на нову систему стрілецького озброєння для армії США під назвою Next Generation Squad Weapons брали участь три компанії з власними проєктами. Textron з телескопічним боєприпасом, булпап від General Dynamics під .277 TVCM, а також AR-15-подібна штурмова гвинтівка від Sig Sauer під .277 Fury. І якраз австрійська компанія здобула перемогу.

Next Generation Squad Weapons

Водночас окрім нової стрілецької системи Next Generation Squad Weapons передбачає ще й озброєння новим прицілом XM157 від Vortex Optics з цифровим балістичним обчислювачем.

Наразі Sig Sauer має 10-річний контракт на виробництво нового озброєння із загальним граничним цінником у 4,5 млрд доларів. А Vortex Optics отримала контракт розміром у 2,7 млрд доларів.

Читайте також: Як зсередини виглядає проблема налагодження виробництва боєприпасів в Україні - погляд зброяра