xcounter
#

США тестують, як швидко українські пілоти зможуть опанувати західні бойові літаки, зокрема й F-16

10183
США тестують, як швидко українські пілоти зможуть опанувати західні бойові літаки, зокрема й F-16

Два пілоти ПС ЗСУ перебувають наразі в США, де, зокрема, їх протестують у контексті того, як швидко вони зможуть опанувати західні бойові літаки

Видання NBC News опублікувало матеріал, в якому розповідає про те, що два пілоти ПС ЗСУ наразі перебувають в США з метою проведення оцінки, як швидко наші пілоти зможуть опанувати західні бойові літаки, зокрема й винищувачі F-16. Про це видання повідомляє з посиланням на двох представників Конгресу та високопоставленого чиновника США.

винищувач f-16
Винищувач F-16, фото US DoD

Наразі відомо, що оцінка українських пілотів проходить на тренажерах на військовій базі США в Тусоні, штаті Аризона – і найближчим часом до цих двох пілотів можуть приєднатися й інші. Так, наразі відомо, що США погодили відправку ще 10 наших пілотів для подальшої оцінки вже в цьому місяці.

Читайте також: Чому Польща не готова зараз дати Україні F-16, і як довго триватиме передача МіГ-29

Як зазначається, окрім оцінки, як швидко наші пілоти можуть опанувати нові літаки, у цієї програми також є й інша мета – покращити навички наших пілотів. "Програма присвячена оцінці їх здібностей як пілотів, щоб ми могли краще порадити їм, як використовувати можливості, які в них є і які ми їм надали", – відзначає представник адміністрації.

f-16 винищувач пілоти пс зсу
Винищувач F-16, фото UD DoD

Окремо підкреслюється – наразі не йдеться саме про навчальну програму і наші пілоти не будуть літати на літаках, а використовуватимуть симулятор, який може імітувати управління різними типами бойових літаків.

Водночас представник міноборони назвав процес оцінки наших пілотів "ознайомленням" і загалом відзначає, що це "рутинна діяльність у рамках нашого діалогу між військовими та Україною".

Разом з тим, якщо ми говоримо про західну авіацію для ПС ЗСУ, то США поки що не прийняли рішення щодо передачі Україні F-16 і раніше заступник міністра оборони США Колін Кал заявляв, що українські пілоти не розпочинали навчання на американські винищувачі – мовляв, завчасно робити це немає сенсу, бо терміни навчання та постачання коливаються в одних і тих самих межах – 18 місяців.

F-16 у Миргороді, 2011 рік
F-16 у Миргороді, 2011 рік, ілюстративне фото з відкритих джерел

Разом з тим, як стверджують в NBC News, інші представники міноборони США вважають, що навчання можна скоротити до шести-дев’яти місяців залежно від попередньої підготовки пілотів та їхніх знань про винищувачі.

Читайте також: Як довго насправді може тривати підготовка наших льотчиків на F-16, і які ракети до них дадуть