xcounter
#

США можуть передати Україні радянські системи протиповітряної оборони

Поки йдеться про "Оси", але більші потрібні С-300
ЗРК "Оса"
ЗРК "Оса"
3761

Поки що йдеться про зенітні ракетні комплекси "Оса", яке вже використовуються у бойових діях проти російських агресорів і добре знайомі українським військовим.

Американське видання WSJ пише, що кілька десятиліть тому США придбали ці радянські системи ППО - для вивчення їх американською розвідкою, а також для тренування військових.

Оса
Розрахунки ЗРК "Оса-АКМ" ЗС України беруть участь у знищенні повітряних ворожих цілей

За даними видання, зразки такого радянського озброєння зберігаються на військовій базі Redstone Arsenal в Алабамі. Нещодавно на аеродромі неподалік помітили кілька військово-транспортних літаків. Що ще, крім "Оси", могло бути в цьому вантажі, не повідомляється.

Читайте також: Залужний: Повітряні Сили збили вже понад 160 літаків та гвинтокрилів ворога (відео)

У Пентагоні відмовилися прокоментувати виданню інформацію про передачу Україні радянських систем ППО. Але, як пише WSJ, хоч офіційно Вашингтон і виступає проти no-fly zone для України, де факто докладає зусиль для того, щоб Україна могла захистити себе у повітрі.

ЗРК "Оса" виявляє цілі на дальності до 45 км, а знищує на дальності до 10 км та по висоті до 5 км

Щорічний законопроект про державні витрати, нещодавно прийнятий Конгресом і підписаний президентом Байденом, містить формулювання, що дозволяє адміністрації передавати українським військовим та партнерам з Організації Північноатлантичного договору літаки, боєприпаси, транспортні засоби та інше обладнання, яке вже знаходиться за кордоном або в наявних запасах.

Системи протиповітряної оборони радянських часів також підпадають під дію нового законодавства.

Україна вже має деякі радянські системи протиповітряної оборони, зокрема С-300.

США тиснуть на Болгарію щодо передачі Україні систем ППО С-300 та винищувачів

Однак йому потрібно більше таких систем, які могли б діяти на середніх і далеких дистанціях, щоб призупинити російські авіаційні та ракетні атаки. ПЗРК Stinger, які США і НАТО надають Україні, ефективні проти гелікоптерів і літаків на висоті до 3 км.

Переносний зенітно-ракетний комплекс FIM-92 Stinger
Переносний зенітно-ракетний комплекс FIM-92 Stinger

Сполучені Штати сподіваються, що надання додаткової протиповітряної оборони дозволить Україні створити де-факто заборонену для польотів зону, оскільки США та їхні союзники по НАТО відхилили заклики України створити таку зону.

Джо Байден цього тижня їде до Брюсселя на саміт НАТО, щоб обговорити "тривалі зусилля зі стримування та оборони" для України, повідомила речниця Білого дому Джен Псакі. Віце-президент Камала Харріс, держсекретар Ентоні Блінкен і міністр оборони Ллойд Остін також відвідали східний блок, щоб обговорити шляхи надання оборонної зброї Україні.

Пуск ракети з комплексу С-300ПС
Пуск ракети з комплексу С-300ПС

Пан Остін минулого тижня відвідав Словаччину, щоб дізнатися, чи відправить країна С-300 зі свого арсеналу. Словаччина заявила, що зробить це, якщо США нададуть їй заміну, але така домовленість ще не узгоджена.

"Ми обговорювали це" зі США, сказав журналістам міністр оборони Словаччини під час спільної прес-конференції з паном Остіном у минулий четвер. "Якщо виникне ситуація, коли у нас буде відповідна заміна або у гарантовані можливості на певний період часу, тоді ми будемо готові обговорити майбутнє системи С-300", наголосили у Словаччині.

Читайте також: Чому російським ВКС не вдається домінувати у повітрі над Україною