xcounter
#

США готують передачу Україні системи ППО радянського виробництва – CNN (Доповнено)

Білий Дім каже, що допоможе закрити небо над Україною передачею зокрема ЗРК с-300
44253
Пуск ракет комплексу С-300, фото ілюстративне
Пуск ракет комплексу С-300, фото ілюстративне

Цілком ймовірно, що фактичним постачальником таких систем будуть не тільки країни Східної Європи, але й Німеччина та Греція, що також мають в своєму розпорядженні озброєння радянського виробництва

Сьогодні президент України Володимир Зеленський буде виступати перед Конгресом США та просити про подальшу військову допомогу нашій країні.

Водночас, Білий Дім уже готує передачу нашій країні систем протиповітряної оборони радянського виробництва, якими володіють країни-члени НАТО. Про це пише видання CNN.

Читайте також: ЗСУ збили над Черніговом вже як мінімум третій ворожий Су-34
ЗРК "Оса" збройних сил Німеччини, що ймовірно можуть бути передані Україні, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зокрема, це видання стверджує, що США уже готові передати Україні ЗРК малої дальності "Оса" (в тексті публікації позначені кодом НАТО SA-8), комплекси С-300ПТ та С-300В (SA-10 та SA-12 відповідно), ПЗРК "Стрела-3" (SA-14).

Щоправда, далі за текстом оригінальної публікації є фактологічна помилка – журналісти CNN наводили номенклатуру ЗРК саме за натівським кодуванням, і далі написали пасаж – начебто "Білий Дім готує передачу Україні менш потужних систем, аніж С-300".

ЗРК "Оса" збройних сил Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express можемо зробити припущення, які ж саме країни можуть виступити фактичними постачальниками ЗРК для України.

З відкритих джерел відомо, що комплекси "Оса" в своєму розпорядженні мають збройні сили Німеччини та Польщі. Як розповідав Defense Express. німці свої комплекси "Оса" використовують лише для тренувань авіації НАТО, поляки – поступово замінюють на комплекси власного виробництва Poprad.

ЗРК С-300 збройних сил Греції, фото з відкритих джерел

Хто може виступити постачальником С-300В для України – питання відкрите. Із тих даних, що є у відкритому доступі, Болгарія та Словаччина володіють комплексами С-300П, Греція – С-300ПТ.

Доповнено. Сьогодні увечері президент США Джозеф Байден оголосив, що Білий Дім надасть Україні пакет екстреної військової допомоги на 800 мільйонів доларів. У пакет цих поставок входитимуть зокрема 800 одиниць систем протиповітряної оборони, номенклатура яких офіційно не розкривається.

ЗРК С-300 Словаччини, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: США оперативно нададуть Україні військову допомогу на $1 мільярд