xcounter
#

Авіація НАТО відпрацьовує протидію радянським ЗРК "Куб" та "Оса"

1420
Ці комплекси колись стояли на озброєнні НДР
Ці комплекси колись стояли на озброєнні НДР

Збройні сили Німеччини сучасної Німеччини досі використовують такі зенітно-ракетні комплекси для навчальних цілей

На півночі Європи зараз відбуваються багатонаціональні навчання військово-повітряних сил країн НАТО, що мають кодову назву Arctic Challenge Exercise 2021 (ACE21), і які триватимуть до 18 червня 2021 року.

Одна із особливостей цих навчань – авіація НАТО відпрацьовуватиме протидію зенітно-ракетним комплексам радянського виробництва "Куб" та "Оса".

Читайте також: Кремль судомно шукає зброю проти БПЛА: в Сирії для цього "воскресили" С-75
Німецькі військові готують комплекс "Куб" до навчальних стрільб, фото з відкритих джерел

Як пише польський портал Defence24, такі системи стояли на озброєнні НДР, а після об’єднання Німеччини бундесвер став використовувати ці ЗРК для своїх навчальних цілей.

Німецький військовий за пультом управління ЗРК "Куб", фото з відкритих джерел

Досі утримувати комплекси "Куб" та "Оса" німецька армія має наступні мотиви.

Ці ЗРК в німецькій власності використовуються зокрема для функціонування POLYGONE, німецько-французько-американської формації, яка під час навчань НАТО моделює роботу ворожих систем ППО та радіоелектронної боротьби.

Яка кількість радянських ЗРК збереглась на озброєнні, та хто виступає підрядником при їх обслуговуванні - бундесвер не розкриває

Окрім того, в німецької армії зараз вкрай мало ЗРК малої дальності, які можна використовувати для бойової підготовки: бундесвер має лише до 20 ЗРК Onzelot, із дальністю стрільби до 10 кілометрів.

Залежно від модифікації, радянські ЗРК "Куб" мають дальність стрільби від 4 до 25 кілометрів
Читайте також: Збільшення ударних можливостей Bayraktar TB2 ЗСУ: стало відомо скільки боєприпасів поставила Туреччина за останні 2 роки