xcounter
#

Скільки часу та грошей треба, щоб авіабазу під радянські МиГ-и переробити для F-35 та F-16

2205
Скільки часу та грошей треба, щоб авіабазу під радянські МиГ-и переробити для F-35 та F-16

В Албанії радянську авіаційну базу переробили під стандарти НАТО, її вже випробували американські винищувачі

Албанія відкрила відремонтовану авіабазу в Кучові, на якій тепер будуть розміщені літаки НАТО. Італійські винищувачі Eurofighters та американські F-16 і F-35 прилетіли на урочисте відкриття бази, яку раніше використовували літаки радянського та китайського виробництва.

У 1970-х та 1980-х роках Військово-повітряні сили Албанії складалася здебільшого з китайських копій радянських літаків - МиГ-21, МиГ-19 та МиГ-17, останні з яких були списані у середині 2000-х років.

Читайте також: Румуни розказали про свій перехід з МиГ-21 на F-16, і там цікаво

Після реконструкції авіабаза зі злітно-посадковою смугою, довжиною майже 2 км, дозволить підтримувати як логістичні місії НАТО, так і повітряні операції чи навчання. За офіційними даними, реконструкція бази коштувала 50 млн євро (54 млн доларів), а строк робіт склав близько двох років.

авіабаза Кучов Албанія
Покриття злітно-посадкової смуги до ремонту

Для України це доволі цікавий аспект, бо мова йде про перетворення аеродрому умовного радянського стандарту на "натівський". Наприклад, замість традиційного покриття з плит було зроблено суцільне покриття.

авіабаза Кучов Албанія
Покриття злітно-посадкової смуги після ремонту

Але звісно це далеко не всі роботи, бо мова йде про й про встановлення всього наземної радіолокаційної, навігаційної, паливної, технічної та обслуговуючої інфраструктури.

Зазначимо, що зараз ВПС Албанії не експлуатують реактивних винищувачів, однак як член НАТО з 2009 року, країна готова співпрацювати з союзниками через загрозу з боку РФ. Крім того, албанці мають напружені стосунки із традиційним союзником Кремля Сербією.

"Це база, яка (додасть) ще один елемент безпеки для нашого регіону Західних Балкан, якому, як ми всі знаємо, загрожує загроза та неоімпералістичні амбіції Російської Федерації", – сказав під час церемонії відкриття прем’єр-міністр Албанії Еді Рама.

У січні Албанія отримала перші два вживані вертольоти Black Hawk. Це сталося через більш як 3,5 роки після підписання угоди.

На початку березня Албанія стала 25-ою країною-оператором безпілотників Bayraktar TB2. Контракт на дев'ять цих БпЛА албанці уклали в грудні 2022 року. Наразі отримали першу партію з трьох дронів та станції керування.

Нагадаємо, Німеччина витратить 10 млрд євро за 35 винищувачів F-35: як пояснити аномальну ціну у 285 млн за машину