xcounter
#

Румуни розказали про свій перехід з МиГ-21 на F-16, і там цікаво

37265
Румунський F-16, фото - Bogdan Pantilimon
Румунський F-16, фото - Bogdan Pantilimon

Як румунським пілотам дався перехід з одного типу винищувача на інший

На даний момент перші сім пілотів ВПС Румунії завершили підготовку в міжнародному навчальному центрі, розміщеному в 86-ій авіабазі, та почали свої польоти на винищувачах F-16. До початку тренувань ці пілоти літали на МиГ-21 LanceR, які були зняті з озброєння румунських ВПС у травні 2023 року.

Цих льотчиків попросили поділитись враженнями, як для них особисто пройшов перехід з МиГ-21 на F-16, їх відповідь виглядає як мінімум цікавою. Про це пише портал Defence Romania.

Читайте також: ЗСУ вже використовують французькі AASM проти рашистів, "приліт" був по Коксохіму
MiG-21 LanceR (фото: Forţele Aeriene Române)

Якщо деталізувати, то по румунському телебаченню було показано інтерв’ю пілота з позивним Red, який тілько-но завершив перехід на F-16. Румунський пілот Red заявив, що насправді за рівнем складності авіоніки різниці майже не було, відчутні відмінності проявились лише щодо аеродинамічних характеристик двох різних літаків.

"Перехід не здавався настільки вже складним з точки зору авіоніки. Справді, F-16 – більш здібний і продуктивний літак, у нього більше бортових систем. Найбільша різниця, яку ми всі відчули – це потужність та льотні характеристики літака", - цитує слова льотчикаDefence Romania.

Румунський F-16, фото - Romanian Air Force

На перший погляд може виглядати парадоксальною постановка питання про те, як може бути не настільки помітною різниця в авіоніці між F-16 та МиГ-21. Але тут треба деталізувати, що мова саме про румунські МиГ-21 Lancer, котрі були модернізовані у співпраці з ізраїльською Elbit Systems, що відповідно відобразилось на наборі бортового обладнання.

Крім того, замість старих бортових РЛС на ці літаки встановлювали сучасні радари EL/M-2032, які забезпечували дальність виявлення від 75 кілометрів до 150 кілометрів (за різними даними), та могли розрізняти цілі на фоні землі. Тому справді, з точки зору румунських пілотів, різниця між бортовою електронікою F-16 та МиГ-21 LanceR могла виглядати мінімальною.

Але тут варто наголосити, що рівень бортової апаратури румунських МиГ-21 при всій модерновості не дозволив цим літакам виконати завдання по перехопленню рашистських "Калібрів" у небі над Румунією в лютому 2023 року. Ну і врешті, ізраїльська електроніка не вирішила проблеми із фізичною застарілістю румунських МиГ-21, які були списані в травні минулого року.

МіГ-21 LanceR повітряних сил Румунії (фото: Forţele Aeriene Române)
Читайте також: Спочатку Таїланд хотів купити F-35, але тепер визначається між F-16 та Gripen