xcounter
#

Схоже, що замість реанімації БТР-87 рашисти "обійшлись" БТР-82АТ із захистом від БМП-2

6523
Рашистський БТР-82АТ, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський БТР-82АТ, ілюстративне фото довоєнних часів

Окупанти не ризикують використовувати нові зразки машин, натомість згадують про варіанти польової модернізації

Під час боїв на Луганщині у червні 2023 року армія РФ використовувала БТР-82АТ, оснащений набором додаткового захисту, подібний на комплект 675-сб3КДЗ, створений під БМП-2. В теорії, такий комплект мав би посилити захист цього БТР-82АТ проти куль від крупнокаліберних гранатометів та кумулятивних пострілів від ручних протитанкових гранатометів.

Але поки що складно оцінити, наскільки поширеним в російських окупаційних військах стало подібне дооснащення БТР-82 комплектами захисту від БМП-2, оскільки додаткових фото із подібним "апгрейдом" у відкритому доступі більше поки що не було, пише польський портал Defence24.

Читайте також: Коли є Stryker і з лазером, і зі "звичайною" ППО, то питання в тому, як вони будуть працювати разом на полі бою
Рашистський БТР-82АТ під час боїв на Луганщині в червні 2023 року, зображення з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що в даному випадку йдеться не про варіант "кустарної" модернізації в польових умовах, а про напрацьовану розробку, перша презентація якої відбулась ще за кілька років до повномасштабного вторгнення в Україну.

Вперше модифікація БТР-82АТ із додатковим комплектом захисту та ПТРК "Корнет" була показана ще на пропагандистському форумі "Армия-2019". Уже влітку 2021 року рашисти заявляли про початок виробництва та поставок цієї модернізованої машини у війська. Щоправда, наскільки ці заяви були втілені у життя, прослідкувати з відкритих джерел поки що складно. Бо до літа 2023 року використання рашистських БТР-82АТ у бойових діях зафіксовано не було, і Oryx в переліку зафіксованих втрат не згадує про машини саме цієї модифікації.

БТР-87, ілюстративне фото довоєнних часів

В травні 2023 року у відкритому доступі з’явились зображення, які дозволяли припускати, що ймовірно рашисти вирішили реанімувати проект БТР-87 як бронемашини, яка відрізняється від того ж БТР-82 кращим рівнем захисту та компоновки, про що ми розповідали в окремому матеріалі.

Але поки що за 3 місяці потому про подальший прогрес з реанімацією проекту БТР-87 ніяких новин поки що нема, натомість маємо першу появу БТР-82АТ на полі бою. Що заодно й дозволяє припускати, що на даному етапі рашисти підуть по шляху імпровізованого нарощення захисту на БТР-82 (або ж інших типів ББМ) замість брати клопіт з експлуатацією нового типу машин.

Тим більш, є ще один, в чомусь подібний приклад. У березні 2023 року рашисти заявили про начебто перекидання до лінії фронту важких колісних бронемашин К-17 "Бумеранг". Але за 5 місяців після цього російські К-17 "Бумеранг" в бойових діях помічені не були, жодних інших новин також не було.

Рашистські К-17 "Бумеранг", березень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Вигляд пускових ПКР Harpoon ВМСУ досі секрет навіть для офіційних відео