xcounter
#

Коли є Stryker і з лазером, і зі "звичайною" ППО, то питання в тому, як вони будуть працювати разом на полі бою

7277
Система DE M-SHORAD. Фото U.S. Army
Система DE M-SHORAD. Фото U.S. Army

У США працюють над напрямком лазерного озброєння, яке могло б працювати на полі бою як засіб протиповітряної оборони, і невдовзі Армія США буде тестувати, як лазерні системи можна буде використовувати у поєднанні з іншими засобами

Армія США у вересні цього року отримає свій четвертий прототип 50-кіловатного лазерного озброєння DE M-SHORAD на базі бронетранспортера Stryker, і після цього американські військові будуть тестувати, а як вони їх будуть використовувати на полі бою разом з традиційним озброєнням, розповідає видання Breaking Defense.

Як відзначив директор Армійського управління оперативних можливостей та критичних технологій (RCCTO) генерал-лейтенант Роберт Раш, військові поки що не знають, як саме інтегрувати зброю спрямованої енергії та традиційні системи ППО у бойовий простір.

Читайте також: У США є цікава система, з якою пікап може стати "лазерною тачанкою" і нищити російські дрони
Система DE M-SHORAD
Система DE M-SHORAD. Фото U.S. Army

Тому зараз у RCCTO активно спостерігають за трьома програмами лазерної зброї, серед яких і система DE M-SHORAD, зокрема за їхніми можливостями з протидії як БПЛА, так і ракетам, а також артилерійським і мінометним снарядам — наприклад, раніше в цьому році під час тестувань ця система буквально "усіяла" поле збитими БПЛА.

А от під час випробувань у травні 2022 року системі DE M-SHORAD вдалося збити декілька мінометних мін у польоті.

Тож після того, як Армія США отримає четвертий прототип DE M-SHORAD, то у RCCTO розпочнуть працювати над тактикою та методами використання таких систем на полі бою, передусім у парі з системою ППО малої дальності M-SHORAD.

Нагадаємо, що M-SHORAD також базується на Stryker і оснащений 30-мм автоматичною гарматою M230, 7,62-мм кулеметом M240, а також вдома ракетами AGM-114L Longbow Hellfire, які можуть використовуватися для ураження малошвидкісних БПЛА і чотирма ракетами Stinger.

M-SHORAD
Система M-SHORAD, фото — Staff Sgt. Clinton Thompson - https://www.dvidshub.net/image/7066831/5-4-ada-train-with-polish-ada-during-saber-strike-2022, Public Domain

Разом з тим, щоб американське військо мало можливість активно використовувати на полі бою лазерні системи,

доведеться вирішити важливе питання з тим, які ці системи будуть обслуговувати у віддалених регіонах

, бо зараз є питання як до наявності запасних частин, так і кваліфікованого персоналу для проведення відновлювальних робіт.

Читайте також: У Німеччини виправили згадку про лазерний IRIS-T: мова йде про Vulcano для вогню на 70 км