xcounter
#

Схоже, на ракету PrSM для HIMARS вже треба займати чергу, хоча вона буде готова до експорту лише в 2027

1833
Ракета PrSM, фото - U.S. DoD
Ракета PrSM, фото - U.S. DoD

У світі є чимало операторів ракетних систем HIMARS, які зрештою б хотіли посилити ці ракетні системи новою ракетою PrSM, з якою дальність зросте щонайменше на 200 км

Естонія має плани закупитися новітніми далекобійними ракетами для своїх систем HIMARS - про це заявив очільник оборонного відомства країни Ханно Певкур в контексті розмови про те, що Естонія в закупівлях озброєння та військової техніки має шукати баланс між фінансовою безпекою та визначеними потребами національної оборони.

"Минулих вихідних [інтерв’ю було оприлюднено 11 вересня] я зустрічався з компанією Lockheed Martin, яка виробляє ті самі вартісні системи озброєння, відомі як HIMARS, а також ракети M31 та M57. Ці системи озброєння коштують шалено дорого, і вони також запевнили мене, наприклад, що їхня нова ракета, яку ми також хотіли б закупити, відома як PrSM, не буде готова до експорту до 2027 року. Армія США, звісно, отримала перші зразки", - відзначив Певкур в розмові з ERR.

Читайте також: FPV-дрони замість вертольотів і "фантастичні кроки" у закупівлях: Естонія буде збільшувати витрати на зброю
балістична ракета PrSM Precision Strike Missile
Пуск PrSM, фото - U.S. DoD

Нагадаємо - що Естонія замовила ракетні системи HIMARS ще у 2022 році, йдеться про досить невелику кількість у шість машин, а також у "пакетах" 36 GMLRS, 72 GMLRS-ER, і також 18 ракет ATACMS. Кількість замовлених ракет, звичайно, не вражає, але варто враховувати, що Естонія проводить такі закупівлі в умовах досить скромного бюджету.

Так, наприклад, у 2023 році на рік на "оборонку" країна витратила близько 1,08 млрд доларів, а у 2024 році він виріс до 1,43 млрд - попри невеликі цифри, йдеться аж про понад 3,4% ВВП і другий показник серед всіх країн-членів НАТО станом на червень цього року.

Повертаючись до ракети PrSM (Precision Strike Missile), то це балістична ракета, призначена для пусків з ракетних систем M142 HIMARS / M270, у грудні 2023 року було оголошено про поставку першої партії ракет Армії США. Дальність PrSM становить щонайменше 500 км проти максимальних 300 км в ATACMS, на заміну якої й створюється PrSM.

Щодо Естонії, то потреба в ракетах PrSM для цієї країни цілком зрозуміло з огляду на спільний кордон з РФ. Водночас щодо вартості цієї ракети, то у відкритих джерелах можна знайти інформацію про те, що вона може сягати 3 млн доларів і більше. Також невідомо, якими будуть темпи виробництва цих ракет.

Водночас варто зауважити, що у Lockheed Martin на 40% збільшили виробництво GMLRS у порівнянні з 2022 роком: 833 ракети на місяць два роки тому проти 1167 ракет на місяць станом на кінець літа цього року - або ж 14004 ракети на рік. Таким чином у компанії виконали свою обіцянку вийти на темпи 14 тисяч ракет GMLRS на рік до 2025 року.

Також нагадаємо, що станом на сьогодні всі три країни Балтії замовили HIMARS для своїх військ - першою була Литва, яка закупила вісім систем, згодом Естонія, а в 2023 році до них приєдналася Латвія.

Читайте також: Естонія отримала від Ізраїлю ПКР Blue Spear, яка може бити на 290 км до Санкт-Петербургу, але є нюанси