xcounter
#

Сенат США зареєстрував законопроект про "ленд-ліз" для України

3537
Партія ПТРК FGM-148 Javelin доставлена в Україну наприкінці 2021 року в рамках військової допомоги США
Партія ПТРК FGM-148 Javelin доставлена в Україну наприкінці 2021 року в рамках військової допомоги США

Законопроект має прискорити укладання угод та поставку техніки для ЗСУ в рамках програм військової допомоги США

Американські сенатори Джин Шахін (старший член сенатського Комітету з питань з питань збройних сил та закордонних справ Сенату США) Джон Корнін, Бен Кардін та Роджер Вікер у четвер, 20 січня 2022 року, представили "Закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні" (The Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act), який має спростити надання військової допомоги на тлі загрози російського вторгнення.

"Цей закон надасть Президенту розширені повноваження для швидшого укладення договорів про ленд-ліз безпосередньо з Україною та прискорить доставку військового обладнання, необхідного для захисту вразливих цивільних верств населення від російського військового вторгнення", - зазначається на сайті Сенату Сполучених Штатів Америки.

Читайте також: Плюси, особливості та недоліки ПТРК NLAW: знайомимось ближче з новою зброєю

Окрім власне впорядкування поточних повноважень Президента США з надання військової допомоги Україні разом зі зменшенням бюрократичних затримок, в законопроекті також пропонуються такі пункти:

  • класифікувати будь-яку кібератаку з РФ на основні критичні об’єкти інфраструктури України, як "збройну атаку";
  • розширені права Президента та пункти цього Закону пропонується залишати в дії, поки присутність військових РФ поблизу кордонів з Україною не буде зменшена до рівня, який був до березня 2021 року.
Humvee
Передані ЗСУ 40 одиниць легкоброньованих автомобілів Humvee у грудні 2021 року / Фото: "Думская"

Нагадаємо, на тлі загрози російського вторгнення та в рамках збільшення можливостей українських військових низка країн Альянсу в останні дні почали позапланові поставки озброєнь Україні (як це вже зробила Великобританія). Або ж - прийняли рішення надати певні зразки зброї найближчим часом (країни Балтії – гаубиці Д-30, ПЗРК FIM-92 Stinger та ПТРК FGM-148 Javelin, Чехія - артилерійські боєприпаси).

Про готовність постачання зброї Україні також повідомив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра. За його словами, деталі таких поставок можуть бути обговорені в рамках візиту Прем'єр-міністра країни Марка Рютте та міністра закордонних справ Вопке Хекстра в Україну, який запланований на початок лютого 2022 року.

Читайте також: ​Сили спеціальних операцій США допомагають Україні на тлі загрози російського вторгнення