xcounter
#

Росія розпочала раптову перевірку військ: Міноборони України мляво реагує на загрозу

1137
Росія розпочала раптову перевірку військ: Міноборони України мляво реагує на загрозу

Близько 150 тисяч військових та 26 тисяч одиниць техніки беруть участь у раптовій перевірці військ, яку ініціював верховний головнокомандувач РФ Володимир Путін

У Росії за наказом верховного головнокомандувача Володимира Путіна розпочалася раптова перевірка військ Південного та Західного військових округів, морської піхоти Північного та Тихоокеанського флотів та окремих з’єднань центрального підпорядкування, а також повітряно-десантних військ.

Про це в п’ятницю, 17 липня, повідомив міністр оборони Росії Сергій Шойгу. За його словами, захід проводиться для оцінки "здатності збройних сил РФ забезпечити військову безпеку на південному заході, де зберігається серйозна загроза терористичного характеру, а також підготовки до стратегічних командно-штабних навчань “Кавказ-2020” (вони мають пройти у вересні – прим. DE).

Читайте також: Чому Україна виявилась неготовою до війни з Росією
Росия учения
Мета раптової перевірки, за словами міністра оборони РФ, "забезпечити військову безпеку на південному заході"

У раптовій перевірці беруть участь близько 150 тисяч військових, 26 тисяч одиниць техніки, 414 літальних апаратів, а також 106 кораблів та суден забезпечення. Як заявив Шойгу, під час перевірки проведуть 56 навчань тактичного рівня на 35 полігонах та навчальних полях, а також на 17 морських полігонах в акваторіях Чорного та Каспійського морів.

Під час перевірки в Росії проведуть 56 навчань тактичного рівня

Разом з тим, сьогодні, 17 липня, під час виступу у Верховній Раді міністр оборони України Андрій Таран зазначив, що наразі "ознак безпосередньої підготовки до активних бойових дій російських окупаційних військ поблизу адміністративної межі Херсонської області з тимчасово окупованої території АР Крим не виявлено". Водночас Таран запевнив, що Збройні сили України "здійснюють заходи для надання відсічі можливим діям окупантів РФ".

Виступ міністра оборони України у Верховній Раді 17 липня 2020 року

Міністр оборони України також повідомив, що у відповідь на російські військові навчання "Кавказ-2020" Україна планує провести командно-штабні навчання "Об’єднані зусилля-2020" за участю НАТО. Вони пройдуть наприкінці вересня цього року. Під час цих навчань планують, зокрема, перевірити здатність Генштабу у новій структурі діяти відповідно до стандартів НАТО.

Украина НАТО
У відповідь на російський "Кавказ-2020" Україна планує провести власні навчання за участі НАТО

"Під час навчань будуть проведені бойові стрільби з зенітно-ракетними комплексами, з літаками військово-повітряних сил, з певними підрозділами та частинами сухопутних військ, а також інших військових формувань на наших полігонах, які розташовані на півдні України", – зазначив Андрій Таран.

Разом з тим, раніше Defense Express повідомляв, що у Воронезькій області для Віленської мотострілецької дивізії загальновійськової армії Західного військового округу буде облаштований новий полігон для проведення занять з бойової та спеціальної підготовки.

За оцінками інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, з 2015 року поблизу східних кордонів України Росія суттєво наростила угрупування своїх військ.

Россия угроза
Динаміка нарощування російських військ на Західному ТВД

З 2015 року, зокрема, проведено формування трьох російських дивізій біля кордонів України – це 3-я, 144-а та 150-а мотострілецькі дивізії. Крім того, продовжується формування 8-ї армії у Південному військовому окрузі, яка безпосередньо буде діяти на українському напрямку.

На цьому тлі створення нового військового полігону збройних сил Росії поблизу кордонів України було зображенням небезпечної тенденції щодо подальшої мілітаризації Російської Федерації, яка готується, у тому числі, і до проведення наступальних дій на Західному напрямку, що, зрештою, підтверджується оголошеною сьогодні "раптовою перевіркою військ".

Росия учения

Зрештою, загрозу від російських навчань "Кавказ-2020" вже коментували у Міноборони України. Так, у 2019 році представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України з приводу цих навчань публічно стверджував : "Саме в наступному році планується навчання "Кавказ-2020", де плани щодо застосування нових формувань проти нашої держави вже будуть практично відпрацьовані на полігонах, у навчальних центрах Південного військового округу, у тому числі й на території Криму".

Читайте також: За перекачку води у Крим взялась російська армія