xcounter
#

За перекачку води у Крим взялась російська армія

6757
За перекачку води у Крим взялась російська армія

Міністерство оборони Росії повідомило, що російські військові проведуть 60-кілометровий трубопровід між Тайганським і Сімферопольським водосховищами

Це рішення викликано критичною нестачею води на окупованому Росією півострові Крим.

Для виконання завдання з перекачування води з Тайганського водосховища у Сімферопольське будуть залучені трубопровідні підрозділи зі складу з'єднань матеріально-технічного забезпечення Південного і Західного військових округів ЗС РФ.

Читайте також: Армія РФ активізувала бойову підготовку в Криму: до навчань у морі додались маневри на суші

Це понад 300 військовослужбовців і понад 140 одиниць різної техніки. Перші підрозділи з'єднань матеріально-технічного забезпечення і військовий ешелон зі спеціальною технікою прибули до Криму в суботу, 11 липня.

Найбільш напружена ситуація з водопостачанням склалась у Сімферополі.

Як раніше повідомляло керівництво анексованого Криму , через посуху в Сімферополі "утворився певний дефіцит води", в зв'язку з чим воно звернулося за допомогою до президента РФ і до міністра оборони. Тож очікується, що за рахунок перекачування води з Тайганського водосховища у Сімферопольське з’явиться можливість за тимчасовою схемою перекидати до 50 тисяч кубометрів води у водосховища Сімферополя.

У Тайганському водосховищі рівень води впав настільки, що там навіть з’явились островки суші у зоні сховища. Фото - Радіо Свобода

Проте спроба забезпечити подачу води на північ півострова з Тайганського водосховища, яке розташоване у Білогірському районі, навіть у разі оперативної побудови 60-кілометрового трубопроводу ситуацію з забезпеченням Криму водою принципово не покращить.

На початку 2020 року у Криму водосховища обміліли. У тому ж Тайганському водосховищі рівень води впав настілки, що там навіть з’явились островки суші у зоні сховища.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення грунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

Пересохший канал для перекидання води з Тайганського водосховища. Фото - Радіо Свобода

Найбільш напружена ситуація через відсутність опадів склалася в Сімферополі. Після реконструкції одного з водозаборів у другій декаді червня до водомережі Сімферополя почали подавати артезіанську воду зі свердловин, але ці подачі є неритмічними, а вода – поганої якості.

Влада кримської столиці на випадок "особливої необхідності" розробила графік подачі води населенню, але на даний момент у дію він поки не введений.

За твердженням низки військових експертів, Росія у перспективі може вдатись і до силового вирішення "водного" питання, Так, Бен Ходжес - американський генерал-лейтенант, колишній командувач Збройними силами США в Європі, у своєму інтерв'ю українському телеканалу «Дім» та виданню "Лівий" берег заявив, що Росія може використовувати військові навчання "Кавказ-2020" для нападу на Херсонську область і захоплення інфраструктури, що дозволяє поставляти воду до Криму.

В цьому контексті на Півдні України, особливо - у Херсонській області, йде масштабна інформаційна кампанія, де сили, підтримувані Росією, заявляють про гуманітарну кризу, намагаються підірвати довіру місцевого населення до українського уряду.

Читайте також: РФ готова до вторгнення в Україну з декількох напрямів
ТЕГИ Війна