xcounter
#

РФ вирішила перевірити повітряний захист Польщі: на перехоплення розвідника та винищувачів підіймали F-35

3909
F-35 повітряних сил Нідерландів (всі фото: NATO Allied Air Command)
F-35 повітряних сил Нідерландів (всі фото: NATO Allied Air Command)

Зазвичай РФ прокладає польоти літаків-розвідників над нейтральними водами, але схоже, що на цей раз рашисти вирішили наблизитись до кордону країни НАТО трохи ближче

Міноборони Нідерландів повідомило, що вчора, 13 лютого, по тривозі підняло у небо пару винищувачів п'ятого покоління F-35 на перехоплення трьох літаків РФ, які наблизились до кордону Польщі зі сторони Калінінграду.

Зазначимо, що зараз, у межах зобов'язань у НАТО, одразу вісім F-35 повітряних сил Нідерландів базуються у Польщі, при цьому два літаки знаходяться у режимі готовності до зльоту через декілька хвилин після команди.

Читайте також: Звідки Україна взяла деталі до МіГ-29, якщо Польща чи Словаччина офіційно нам не давали літаки

"Виявилося, що це три літаки: російський Ил-20М у супроводі двох винищувачів Су-27. Голландські F-35 супроводжували їх з великої відстані та передали ескорт партнерам по НАТО", - йдеться у повідомленні міноборони Нідерландів.

F-35 повітряних сил Нідерландів
F-35 повітряних сил Нідерландів

Також зазначимо, що раніше деякі ЗМІ поширили інформацію, що російські літаки перетнули повітряний простір Польщі. Але, з огляду на офіційне повідомлення цього не відбулось.

Водночас використання літака Ил-20М говорить про саму суть місії, яку виконували рашисти - розвідка. Бо Іл-20М це саме літак радіотехнічної розвідки і рашисти його час від часу застосовують для польотів доволі близько до кордонів країн НАТО.

Ил-20 ВКС РФ
Перехоплений у грудні 2021 року Ил-20 над Балтикою

Зокрема про перехоплення літака розвідника Повітряне командування НАТО повідомляло у листопаді, коли цей літак був перехоплений над Балтійським морем. Але наразі, можливо, мова йде про те, що рашисти спробували наблизитись до кордону країни НАТО трохи ближче ніж зазвичай.

Також зазначимо, що у випадку "перехоплення" цілком може матися на увазі не просто супроводження, а цілеспрямована постановка завад та глушіння сенсорів Ил-20М бортовим комплексом винищувачів союзників. Зокрема таку можливість, скоріш за все, має Eurofighter для чого використовується один з трьох каналів бортового радара. Аналогічну можливість, з великою долею вірогідності, має й значно сучасніший F-35.

Читайте також: Британці можуть віддати Україні свої найстаріші Eurofighter, які спочатку воювали над Лівією, а тепер служать як "агресори"