xcounter
#

РФ отримала "зброю проти HIMARS", яка не вміє долати складну ППО та має проблеми вже "на старті"

5123
Іранський безпілотник Mohajer-6 з протитанковими ракетами Almas під час навчань. Джерело: видання IRNA
Іранський безпілотник Mohajer-6 з протитанковими ракетами Almas під час навчань. Джерело: видання IRNA

Росія може використати іранські безпілотники для полювання за американськими ракетними системами

Росія отримала партію іранських бойових БПЛА для поповнення запасів свого війська, яке бере участь у бойових діях в Україні – про це йдеться у повідомленні видання The Washington Post. Це перша поставка з запланованої передачі сотень іранських безпілотників різних типів.

Іранський безпілотник Mohajer-6
Іранський безпілотник Mohajer-6. Джерело: видання IRNA

Наразі відомо, що російські транспортні літаки вилетіли з Ірану 19 серпня з щонайменше двома типами безпілотних літальних апаратів на борту (Shahed, ймовірно, Shahed-129 і Shahed-191, а також Mohajer-6), обидва з яких можуть нести зброю "для атак на радари, артилерію та інші військові цілі".

Читайте також: Ізраїль завдав удару по Сирії для знищення іранських дронів: що відомо про операцію і чому все складніше
Shahed-191
Іранський безпілотник Shahed-191, фото ілюстративне

Разом з тим, передача іранських БПЛА російським військам "була затьмарена технічними проблемами", повідомляє видання з посиланням на співробітників служби безпеки США та інших проблем.

Shahed-129
Знищений у Пакистані іранський Shahed-129, фото ілюстративне

Так, відомо, що під час випробувань, які вже проводили росіянці, іранські БПЛА зіштовхнулися з численними відмовами – зазначається, що "у системі є декілька помилок" і загалом у РФ були незадоволені іранською зброєю.

Також повідомляється, що згідно з угодою, іранські технічні спеціалісти відправилися у РФ для "допомоги з налаштуванням систем", а російські військові пройшли навчання в Ірані.

Іранський безпілотник Mohajer-6
Іранський безпілотник Mohajer-6. Джерело: видання IRNA

Водночас, як відзначає військовий експерт Майкл Найтс, ці іранські безпілотники раніше не працювали проти складних систем РЕБ та ППО, тому у них можуть виникнути серйозні проблеми у боях проти такої країни, як Україна.

HIMARS ракетні системи
Ракетні системи HIMARS, фото ілюстративне

Водночас Найтс каже, що Іран продемонстрував здатність запускати "ройові" атаки безпілотників за участі декількох "камікадзе", які зосереджені на одній цілі. Ймовірно, РФ сподівається, що ударні дрони допоможуть їй протистояти ракетним системам HIMARS, які щоденно високоточними ударами обстрілюють позиції окупантів.

Читайте також: Іранські дрони в обмін на Су-35: наскільки реальна така угода для РФ і кому вона загрожує більше