xcounter
#

Ізраїль завдав удару по Сирії для знищення іранських дронів: що відомо про операцію і чому все складніше

Ізраїль с певною регулярністю знищує об'єкти у Сирії (фото 2021 рік)
Ізраїль с певною регулярністю знищує об'єкти у Сирії (фото 2021 рік)
95589

Ізраїльський удар по Сирії, це вирішення проблеми в якій сплелись Асад, Іран, "Хезболла", газове родовище та Путін

Мережею пронеслась інформація про високоточний удар Ізраїлю по передмісті Дамаску у Сирії, під час якого був знищений завод з виробництва іранських дронів, за якими нібито Путін особисто їздив у Тегеран.

Але, якщо ж більш детально дослідити цей епізод, то необхідно розплутати цілий клубок близькосхідних проблем. А також зазначити, що різні сирійські та ізраїльські джерела вказують різну інформацію - одні, що це був склад озброєння, який належить іранському Корпусу вартових ісламської революції, інші - завод з виробництва іранських дронів.

Читайте також: Норвегія хоче наздогнати зі своїх F-35 будь-яку ворожу техніку: чим країна озброїть свої новітні винищувачі

Під час цього удару були ліквідовані і бойовики "Хезболла" - ліванської бойової партії, а все це відбувалось у передмісті Дамаску. До речі, як іранські військові, так і ліванці, воюють у Сирії на стороні Башар Асада, який тримається при владі завдяки Путіну.

Але як раз згадування "Хезболла" дозволяє дещо прояснити, бо саме бойовики цієї організації наприкінці липня запустили три дрони у напряму газової платформи "Каріш". Тоді Ізраїль збив їх за допомогою F-16 та ЗРК Barak 8 з борту корабля класу Saar 5. Ці дрони, відповідно до заяви ЦАХАЛ, не несли озброєння, а були запущені виключно у пропагандистських цілях.

Треба нагадати, що між Ізраїлем та Ліваном досі відсутня мирна угода. Також немаркований морський кордон, а як раз там, відносно нещодавно, було знайдено потужне газове родовище, де і розгорнута платформа "Каріш".

Після знищення цих дронів Ізраїль офіційно повідомив, що приділяє максимальну увагу захисту своїх стратегічних активів і готовий "захищати свою інфраструктуру відповідно своїх правил". А також закликав Ліван прискорити перемовини щодо морського кордону.

До речі, саме іранські БПЛА у руках "Хезболла" вважаються Ізраїлем однією з загроз для своєї безпеки. Вважається, що це угрупування станом на 2021 рік накопичило понад двох тисяч іранських дронів. Зокрема зазначається про БПЛА типу Karrar та Shahed.

Тобто Ізраїль, ударом по Сирії вирішує виключно свої задачі. І вкрай сумнівно те, що був знищений завод чи склад з дронами для того, щоб вони не дістались Путіну.

Читайте також: Кабмін уже запланував, коли виробництво Bayraktar TB2 має початись в Україні