xcounter
#

Рашисти "забули" замовити деталі до свого атомного криголаму, і тепер чекати доведеться до 2025

5989
Рашисти "забули" замовити деталі до свого атомного криголаму, і тепер чекати доведеться до 2025

РФ має вже традиційні для себе проблеми, цього разу зі своїм атомним криголамом

Окупанти мають проблеми з будівництвом свого атомного криголаму "Росія" проекту 10510 "Лидер" – як повідомляють російські пропагандистські ЗМІ, вартість судна може зрости більш ніж у два рази, крім того, його не встигають побудувати згідно з раніше визначеним графіком – терміни можуть зміститися "вправо" у традиційному для рашистів стилі.

криголам
Макет криголаму "Росія", фото ілюстративне

Контракт на будівництво криголаму проекту 10510 верф "Звезда" у квітні 2020 році, будівництво розпочалося у липні того ж року – з планами, що у 2027 році судно буде введено в експлуатацію.

Читайте також: Рашисти "знайшли", як збільшити виробництво ракет та БМП-3 - студентів та "зеків" на заводи, а працівників на фронт

Втім, вже зараз у РФ говорять про відставання від визначених термінів – станом на березень всього виконано 5% від загального обсягу запланованих робіт, тоді як згідно з графіком цей показник мав би сягати 15%.

Причин цьому насправді є декілька – зокрема, скаржаться безпосередньо на верф, яка має найняти більше фахівців для корпусних та зварювальних робіт, але найголовніша проблема полягає в тому, що РФ не може вчасно отримати необхідні комплектуючі.

Зокрема, повідомляється про зрив постачання великих корпусних виливок – окупанти сподівалися, що протягом 2022 року ці компоненти будуть поставлені українським заводом "Енергомашспецсталь", що в Краматорську, який окупанти розбомбили 5 травня 2022 року – внаслідок удару окупантів було знищено обладнання ковальсько-пресового цеху заводу.

Як відзначається, окупанти й досі не уклали контракт з іншим виробником – УЗТМ-КАРТЭКС – і тепер ці компоненти окупанти отримають не раніше серпня 2025 року. Також значно виросте й вартість атомного криголама – за попередніми оцінками, раніше вона становила близько 128 млрд рублів (приблизно 1,6 млрд доларів за поточним курсом), а сьогодні може зрости на 40-60% – аж до 204,8 млрд рублів (близько 2,65 млрд доларів).

Читайте також: Рашисти хотіли створити ударний дрон Ту-300 на базі "Стрижа", але він у "в серію" так і не пішов