xcounter
#

Високоточна ракета з квадрокоптера: як виглядає еволюція на прикладі турецького дрона Gök Alp та ракети Mete (відео)

3554
Високоточна ракета з квадрокоптера: як виглядає еволюція на прикладі турецького дрона Gök Alp та ракети Mete (відео)

Сама ракета має вагу лише 1,4 кг, довжину 50 см та забезпечує ураження цілей на дальності понад 1 км

Використання квадрокоптерів у ролі ударних дронів вже не є будь-якою новиною, вони використовуються постійно та доволі ефективно у реальних бойових умовах. Але одне питання скидати з дрона мініатюрні боєприпаси, зовсім інше - перетворити його на носія високоточного озброєння.

Й турецькі компанії InterData (входить до Pavo Group) та Roketsan продемонстрували наступний крок в еволюції ударних квадрокоптерів на прикладі інтеграції мініатюрної протитанкової ракети Mete до дрона Gök Alp Füze Atar Drone. Також на відео показано застосування цієї ракети з наземного дрона.

Читайте також: Дрон зі штучним інтелектом, який вбив оператора: правда чи вигадка

Сам квадрокоптер не відрізняється виключними можливостями, зокрема вага самого дрона становить 27,5 кг, час у повітрі - 20 хвилин, корисне навантаження 2 кг. А те, що такий дрон може підняти високоточне озброєння - це через те, що мова йде про доволі мініатюрну Mete.

Ця ракета вперше була продемонстрована на рівні концепту у 2019 році під назвою Yatagan. Вона має калібр у 40-мм, довжину у 50 см, а також вагу, за різними джерелами 1,2-1,4 кг. Дальність польоту ракети становить понад 1 км, в ній використано напівактивне лазерне наведення.

Gök Alp Füze Atar Drone

За останнє може відповідати той же дрон з лазерним просвітлювачем

, який також доволі мініатюрний. Бо у Roketsan

робили цю ракету у концепції оснащення піхотних підрозділів й до неї "йшов" відносно малорозмірний лазерний просвітлювач

. А саму ракету можливо запускати з невеликих пускових, які можливо встановити навіть на штурмову гвинтівку.

Mete ракета

Водночас використання квадрокоптерів з такими ракетами є вкрай цікавим з огляду на те, що мова йде про можливість завдання високоточних ударів у режимі NLOS, тобто поза межами прямої видимості. Більше того, мова йде про вкрай мобільний засіб з яким у реальних бойових умовах цілком може справитись одна людина.

Читайте також: Під час "часткової мобілізації" до армії рашистів з "ЛДНР" лише за 22 дні "забрили" 80 тисяч