xcounter
#

Про Abrams для України до вересня за 27,1 млн доларів: чому це скоріш за все не так і які реальні строки передачі танків до ЗСУ

Abrams (всі фото: US DoD )
Abrams (всі фото: US DoD )
3979

У Пентагоні вже уточнили інформацію відносно строків передачі танків Abrams та те, що вони йдуть за комбінованою програмою передачі до України озброєння

Українські новинні сайти "вибухнули" інформацією про те, що Пентагон замовив у General Dynamics Land Systems танки Abrams для Збройних Сил України. Причиною для цього став публічний звіт міноборони США щодо укладання з компанією договору з фіксованою ціною у 27,1 млн доларів.

Також з'явилась й інформація, що контракт має бути виконаний до 29 вересня цього року, а також те, що гроші виділені за програмою Ініціативи сприяння обороноздатності України (Ukraine Security Assistance Initiative - USAI).

Читайте також: "Моторизація" бойових груп піхотних бригад і не тільки: Армія США погодила план із закупівлі тисяч машин ISV

Але оригінальне повідомлення Пентагону доволі лаконічне: "General Dynamics Land Systems, Стерлінг-Хайтс, штат Мічиган, отримав контракт на суму 27 100 000 доларів США з фіксованою ціною. Ставки збиралися через Інтернет, одна була отримана".

Тобто жодної згадки, ані про Україну, ані про Abrams. У вигляді альтернативи можливо навести контракт з компанією SRCTec LLC про який було оголошено у вересні минулого року на виготовлення контрбатарейних радарів UKR/TPQ-50 за 12 млн доларів зі строком завершення 30 червня 2023 року.

Або максимально схожий за всіма деталями, включно із танком M1A1 Abrams, виконавцем General Dynamics Land Systems та навіть ціною у 27 млн доларів контракт на зміну бронювання башти машин для Польщі від 16 лютого цього року.

Звісно це не означає, що згаданий контракт, який й став причиною публікацій не має відношення до України. Але строки його завершення, які поширюються у вигляді 29 вересня 2023 року, з боку Defense Express не знайшли підтвердження. Як й те, що самі танки Abrams для України будуть вже восени цього року.

Справа в тому, що заступниця прес-секретаря міноборони США Сабріна Сінгх під час брифінгу 5 квітня, тобто в день публікації згадки про контракт, на питання коли саме Abrams будуть передані до України повідомила наступне:

"Мені нічого немає додати з цього приводу. Навчання ще не почалось, й в мене немає що додати, окрім того, що танки передаються за комбінованою програмою PDA (президентського вилучення з запасів армії США) та USAI. Тобто це займе певний час. Наша мета - відправити їх в Україну до кінця року. Але це єдиний строк, який я можу навести".

Але дійсно не виключено, що контракт від 5 квітня для General Dynamics Land Systems, який виконує астрономічну кількість робіт для армії США, й не тільки щодо танків Arbrams, а й з постачання, ремонту та модернізації низки машин, включно зі Stryker, торкається України.

Читайте також: Польський самохідний міномет Rak: чи є шанси пришвидшити постачання та більше адаптувати його під потреби ЗСУ