xcounter
#

"Моторизація" бойових груп піхотних бригад і не тільки: Армія США погодила план із закупівлі тисяч машин ISV

4643
ISV. Фото: GM Defense
ISV. Фото: GM Defense

Машина насправді виявилася не без проблем – на неї скаржилися у звітах за 2020, 2021 і 2022 роки

Ще майже три роки тому, а саме в червні 2020 року американська компанія GM Defense отримала контракт на суму 214,3 млн доларів на створення легких всюдихідних автомобілів Infantry Squad Vehicle. У рамках контракту компанія мала виготовити 649 машин, і станом на сьогодні понад 300 з них вже було поставлено, зокрема до 82-ї та 101-ї повітряно-десантних дивізій.

Infantry Squad Vehicle
Infantry Squad Vehicle, фото GM Defense

Водночас, як розповідає видання Defense News, наразі Армія США прийняла рішення про повномасштабне виробництво цієї машини: "Це зелене світло є важливою віхою програми закупівлі Армії в "моторизації" бойових груп піхотних бригад, бригад підтримки сил безпеки, а також підрозділів армійських рейнджерів".

Читайте також: Якщо Пентагон не передумає, то Oshkosh може закрити виробництво машин JLTV вже до кінця 2024 року

Загалом у рамках цієї програми Армія США планує закупити 2593 машини ISV – нагадаємо, ця машина базується на пікапі Chevrolet Colorado ZR2 – поширеність цієї шасі стало однією з основних причин, чому для виробництва машини у 2020 обрали саме GM Defense, бо пропозиція компанії використовує 90% комерційних компонентів. Машину ISV можна транспортувати гелікоптером UH-60 Black Hawk, а також CH-47 Chinook.

ISV легка тактична машина
Транспортування ISV. Фото: GM Defense

Прийняттю рішення про повномасштабне виробництво передували випробування, у рамках яких вирішували проблеми, які "всплили" під час попередніх оцінок – зокрема, у звіті за 2022 рік в Пентагоні критикували ISV за надмірну вразливість та незручність.

Попередні роки також не обійшлися без критики – у 2020 та 2021 роках були помічені проблеми з управлінням, каркасами сидінь, тріщинами у двигуні та перегрівом.

Зрештою, влітку 2022 року Армія США почала нові тестування, щоб оцінити, як були виправлені виявлені проблеми, зокрема машину "прогоняли" на відстані понад 8000 км по різних місцевостях та з різними швидкостями.

Разом з тим, попри всі озвучені вище проблеми, виробник задовольнив ключові вимоги, які висувалися до цих машин – дати тактичним підрозділам мобільність задля "швидшого та ефективного входу в райони бойових дій" – крім того, виробник також продемонстрував й інші завдання для цих машин, зокрема вогневої підтримки, евакуації поранених, розвідки, РЕБ, протидії БПЛА тощо.

Читайте також: На полі бою "засвітилася" потужна пара з ПТРК і бронеавтомобіля – готові носитися і нищити танки рашистів