xcounter
#

Повітряні сили вперше офіційно показали FrankenSAM: "Бук" з RIM-7

21755
Повітряні сили вперше офіційно показали FrankenSAM: "Бук" з RIM-7

Проєкт FrankenSAM вирішує величезну проблему української ППО - де брати ракети до радянських ЗРК

Попри те, що про проєкт FrankenSAM для України від США вже було доволі детально відомо ще у жовтні 2023 року, а вперше свою ціль він збив ще у січні 2024 року, досі не було офіційних фото з таким ЗРК.

Але тепер Повітряне командування "Схід" вперше показало один з FrankenSAM - ЗРК "Бук" з ракетами RIM-7 Sea Sparrow, як ілюстрації до допису про бойовий шлях та звитягу українського зенітника.

Читайте також: Польські ЗМІ кажуть, що замість 36 FA-50PL за 2,3 млрд доларів можна було б вкластися в інші літаки

І хоча сама самохідна вогнева установка 9А310 прикрита маскувальною сіткою, деякі деталі інтеграції тепер стали відомі публічно. Зокрема пусковий механізм залишився оригінальним або з незначними змінами й замість ракет чотирьох ракет 9М38 він тепер вміщає аналогічну кількість RIM-7 у транспортно-пускових контейнерах.

На фото з іншого боку також видно, що до радіолокаційного оснащення 9А310 також не було внесено суттєвих змін. Як мінімум радіопрозорий ковпак радіолокаційної станції 9С35 залишився на місці. Чи знаходиться під ним радянська радіолокаційна станція, яка відповідає за виявлення, супроводження та підсвічування цілі - не відомо.

Але, скоріш за все, 9С35 залишилась без змін. Справа в тому, що вона працює у сантиметровому діапазоні, як і РЛС підсвічування цілей для ракети RIM-7 - Mk 115, Mk 95 чи Mk 23. Але це не означає, що радянську РЛС не прийшлось модернізувати або перелаштувати під необхідні частоти та модуляції.

Окрім того, на фото слід звернути увагу на позначки знищених цілей - два розвідувальних БПЛА та ударний дрон "Ланцет". Тобто цей ЗРК працює доволі ефективно навіть по малорозмірним цілям.

Зазначимо, що з ракетами RIM-7 дальність дії "Бук" трохи скоротилась, бо більшість джерел вказує на її дальність у 20 км, в той час, коли втричі важча радянська ракета 9М38 має дальність до 30 км. Але слід зазначити, що головною проблемою є питання - де взагалі брати ракети 9М38, які якщо ще і виробляються - то лише у РФ. Тому перехід на RIM-7 - абсолютно прагматичне, та, як виявилось, доволі швидке рішення. Без якого всі ЗРК "Бук", які б залишились без ракет, можливо було ставити на склад, чи перероблювати у тягачі.

Читайте також: Чи дійсно Ка-52 може запускати ракети Х-69: чи мова йде про Х-39, чи Х-38