xcounter
#

Польща не зможе відмовитись від радянських ПТС-М, поки не завершить програму БМП Borsuk

1131
Поляки планували списати ці машини ще в 1997 році, але не склалось
Поляки планували списати ці машини ще в 1997 році, але не склалось

Збройні Сили Польщі досі тримають в строю 282 радянські плавучі транспортери ПТС-М, ще 21 машина – слугує як донор запчастин

У 2023-2024 роках Польща планує запустити серійне виробництво бойових машин піхоти Borsuk, за деякими планами у війська має надійти до 1000 таких БМП. Наступним етапом цієї програми, в теорії, має стати запуск серійного виробництва амфібійних машин Jodła-GTI, які базуватимуться на шасі Borsuk.

Втім, коли стартує виробництво цих амфібійних машин, і якими будуть їх характеристики – польські військові ще самі не знають. У червні 2021 року лише відбулись перші "польові" випробування дослідного зразка БМП Borsuk під час навчань Dragon-21.

Читайте також: "Абрамси" не стали панацеєю: Польща не знає, що робити із радянськими Т-72 та PT-91
Роботи над БМП Borsuk тривають з 2014 року

Відповідно, поки не буде нових амфібійних машин, до того часу армія Польщі буде вимушена утримувати в своєму строю радянські амфібії ПТС-М. Про це польське Міноборони сказало під час свого звіту парламентарям, пише портал Defence24.

Як уточнює видання, польські збройні сили 282 амфібійних машини ПТС-М, із яких 21 – обладнана саме для виконання рятувальних операцій. Ще 28 машин – служать в якості донора запчастин.

Польські військові проводять висадку на узбережжя за допомогою амфібій ПТС-2, фото ілюстративне

ПТС-М використовують не тільки Інженерні сили Сухопутних військ армії Польщі, але й також – саперні батальйони польських ВМС.

Вік окремих машин уже досягає 40 років, польські військові планували списати свої ПТС-М ще в 1997 році. Не склалось – тоді в Польщі трапилась масштабна повінь, для ліквідації наслідків якої була потрібна уся можлива техніка.

Польські солдати висаджуються із амфібії ПТС-2, фото ілюстративне

Відтак, плавучі транспортери ПТС-М і далі продовжують службу в складі армії Польщі, використовуються для перекидання не тільки оособового складу, але й також – для переправи через водні перешкоди транспортних засобів, як то WR-40 Langusta або ж HMMWV.

Амфібії ПТС-2 забезпечують переправу для вантажівок польської армії, фото ілюстративне
Читайте також: Польща витратила півсотні мільйонів доларів, щоб досі тримати в строю свої Су-22