xcounter
#

Поки Україна чекає на AGM-158, Корпус морської піхоти США сам тільки отримав такі ракети

10671
F/A-18 Hornet з AGM-158 JASSM, серпень 2024 року, фото - USMC
F/A-18 Hornet з AGM-158 JASSM, серпень 2024 року, фото - USMC

Про що саме нам може говорити цей епізод, і як він напряму може стосуватись наших потреб

Наприкінці серпня 2024 року авіація Корпусу морської піхоти США повідомила, що веде роботи по інтеграції крилатих ракет повітряного базування AGM-158A JASSM (з дальністю пуску до 370 кілометрів) під палубні літаки F/A-18 Hornet.

Якщо конкретніше, то мова була про те, що авіатехніки зі складу 3-го авіакрила авіації морської піхоти (3rd MAW) відпрацьовували процедуру підвіски крилатої ракети JASSM під F/A-18D Hornet зі складу 232-ої ескадрильї авіації морської піхоти (VMFA-232), для чого також було залучено особовий склад 11-ої логістичної ескадрильї морської авіації (MALS).

Читайте також: Румуни замовили 54 Abrams, а тепер кажуть, що ці танки для вирішального удару й треба додаткові типи
F/A-18 Hornet з AGM-158 JASSM, серпень 2024 року, фото - USMC

Якби це парадоксально зараз не прозвучало, але як далі пише в своїй публікації портал The War Zone, авіатори КМП США тільки зараз почали отримувати на озброєння крилаті ракети AGM-158 та відпрацьовувати їх інтеграцію під "Хорнети" з тим, щоб далі ці КР ввести до складу озброєння літаків п’ятого покоління F-35.

До цього моменту, як стверджується, найбільш потужним ракетним озброєнням під "Хорнети" авіації Корпусу морської піхоти США були протикорабельні ракети AGM-84 Harpoon та їх варіант SLAM, адаптований для ударів по наземним цілям.

Крім того, роботи по інтеграції AGM-158 JASSM під F/A-18 Hornet вважаються також важливим кроком по модернізації парку цих літаків для КМП США. Хоча більшість наявних "Хорнетів" авіація морської піхоти США планує списати в наступні кілька років, все ж 84 літаки цього типу прослужать до кінця свого нормативного строку служби. І з огляду на таку перспективу, посилення ударних спроможностей за рахунок інтеграції JASSM виглядає більш ніж доцільним.

F/A-18 Hornet з AGM-84 Harpoon, фото - USMC

В одній з наших публікацій ми уже розповідали про те, як США вже били та який результат отримали від ракет AGM-158 JASSM, які Україна може отримати під F-16. А тепер хочемо звернути увагу ось на що.

Практика показала, що JASSM не завжди "автоматично" інтегруються під літаки виробництва США, наприклад ті самі F-16 та "Хорнети". Але одна справа, коли це проявлялось по авіатехніці іноземних користувачів, а інша справа, коли такою інтеграцією американським військовим доводилось займатись безпосередньо в своїх інтересах.

Тепер же мова про те, що навіть в чергу на озброїтись цими самими AGM-158 JASSM, умовно кажучи, став Корпус морської піхоти США. І це може впливати зокрема і на те, яку кількість крилатих ракет цього типу по факту може отримати Україна, в разі ухвалення відповідного політичного рішення від Білого Дому.

Читайте також: Літаки ще не можуть збивати балістику, але ефектна поява F/A-18 Hornet з AIM-174 наближає таку можливість