xcounter
#

Поки у Стамбулі домовляться про зерно, у Чорному морі стартують морські навчання НАТО "Сі-Бриз-2022"

2572
Sea Breeze у 2021 році
Sea Breeze у 2021 році

Початок Sea Breeze за участю 11 країн НАТО "дивним чином" збігся з підписанням угоди щодо вільного експорту зерна

У Чорному морі стартують міжнародні навчання Sea Breeze, в якому цього року візьмуть участь 24 бойових та допоміжних корабля та катерів, 5 літаків, 4 вертольоти, а також 1390 моряків з 11 країн.

Зокрема мова йде про військових з Болгарії, Албанії, Бельгії, Греції, Італії, Латвії, Польщі, Румунії, США, Туреччини та Франції, передає болгарське видання news.bg. Зазначимо, що це перші з 2007 року маневри Sea Breeze, які проходять без участі України.

Читайте також: Чому тактики НАТО працюють краще за застарілі радянські догми: "пояснюють" російські "Мста-Б" (відео)

Базою навчань став болгарській порт Бургас, район маневрів поки не повідомлений, але скоріш за все буде проходити неподалік західного берега Чорного моря. Також зазначено, що проведення маневрів в умовах мінної загрози є помірним ризиком, а ВМС Болгарії та Румунії вже протягом п'яти місяців накопичили достатній досвід за останні п'ять місяців.

Sea Breeze
Sea Breeze у 2010 році

Доволі цікавий збіг, але початок цих навчань збігся з підписанням у Стамбулі чотирьохсторонньої угоди (Україна, ООН, Туреччина, РФ) щодо вільного експорту зерна з України морським шляхом.

До цього варіанти військового супроводження суден пропонувала Велика Британія, також такі пропозиції лунали й з Італії. Але, цілком ймовірно, що супроводження зерна буде відбуватися значно ширшою кількістю країн-членів НАТО.

Читайте також: Чехія формує новий обрис війська: оголошено що замінить БМП-2 та Gripen