xcounter
#

Якщо Велика Британія справді хоче допомогти розблокувати порти України, Джонсон має "прискоритись"

4135
Безпілотні кораблі-тральники Королівських ВМС Великої Британії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Безпілотні кораблі-тральники Королівських ВМС Великої Британії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Британські ЗМІ уже говорять про те, що РФ хоче остаточно "відрізати" Україну від Чорного моря за допомогою морських та річкових мін

Буквально учора, 23 червня, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив про готовність Лондона допомогти України розмінувати води Чорного моря, аби відновити експорт зерна з наших портів. Reuters передає слова Джонсона так – "ми говоримо з українцями на технічному рівні, аби допомогти розмінувати Одесу".

Але уже сьогодні, 24 червня, британська The Guardian виступила з публікацією буквально апокаліптичного змісту. Журналісти цього ЗМІ стверджують, що командування ВМФ РФ має намір остаточно "відрізати" Україну від Чорного моря через постановку щільних мінних полів біля портів Одеси та Очакова. І що рашисти начебто уже замінували води ріки Дніпро, які до війни використовувались для доставки зерна в морські порти України.

Читайте також: РФ знищує наші термінали для експорту зерна ракетами Х-35 та П-800
Термінал для експорту зерна в одному із портів України, знищений ракетним ударом рашистів, фото - U.S. Military

Теоретично, викладене в публікації The Guardian можна поставити під критичний сумнів. Наприклад – якщо командування ВМФ РФ справді вирішило буквально "закидати мінами" Очаків, то це по суті "поставить хрест" на планах окупантів запустити в своїх інтересах роботу морського порту в тимчасово окупованому Херсоні ("вихід" з якого пролягає саме через Очаків).

Або ж інше питання – як взагалі технічно могло відбутись мінування вод Дніпра, якого типу міни використовувались, із використанням яких засобів відбувалась постановка мін – гвинтокрили чи невеликі катери.

До війни ЧФ РФ тренувався ставити морські мінні поля саме із кораблів-тральників, фото ілюстративне

Але схоже, що автори The Guardian цією публікацією намагались донести в першу чергу саме "політичний" меседж – мовляв, якщо Велика Британія справді хоче допомогти розблокувати порти України, то главі британського уряду справді варто "прискоритись".

Тим більш, варто нагадати про такий факт – ще в липні 2021 року Королівські ВМС Великої Британії отримали перші три безпілотні катери-тральники, виробництво яких почалось лише в січні минулого року. Характеристики британських дронів-тральників вцілому не розкриваються. Але що цікаво – для обслуговування таких безпілотних кораблів були переучені моряки екіпажу одного із тральників типу Sandown британського Королівського флоту.

Безпілотні кораблі-тральники Королівських ВМС Великої Британії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Західні ЗМІ натякнули, як Очаків став важливою точкою в битві за Південь України (фото)