xcounter
#

Флот Великої Британії почав відмову від тральників типу Sandown на користь безпілотних кораблів

1417
Кораблі типу Sandown відслужили добру службу Великій Британії у місіях на Близькому Сході
Кораблі типу Sandown відслужили добру службу Великій Британії у місіях на Близькому Сході

Схоже, Туманний Альбіон почав підготовку до передачі ВМС України двох протимінних кораблів

Британський флот отримав перші три безпілотні катери-тральники, які отримали назву Hebe, Harrier та Hazard, і для управління цими трьома кораблями-дронами призначать екіпаж моряків, котрі до цього служили на тральнику HMS Shoreham типу Sandown.

Два британські тральники типу Sandown виконують завдання у водах Кувейту, фото ілюстративне

Вибір упав саме на цей корабель, бо його команда виконувала довготривалі місії по протимінній боротьбі на Близькому Сході

Ці моряки пройдуть повторну підготовку, і займуть свої місця тепер уже як оператори станцій управління дронами-тральниками, пише прес-служба Королівських ВМС Великої Британії.

Тральник HMS Shoreham та його команда, фото прес-служби Королівських ВМС

Якою буде доля самого корабля HMS Shoreham – прес-служба британського флоту поки що не розкриває.

Але схоже, що цей тральник стане одним із двох протимінних кораблів, котрі Велика Британія передасть Україні в рамках домовленостей, передбачених Меморандумом, котрий укладено 22 червня цього року.

Заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк та Міністр із питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін підписують Меморандум про співпрацю для розвитку ВМС України, 22 червня 2021 року

Нагадаємо, що цей Меморандум передбачає передачу до складу ВМС України двох кораблів типу Sandown, які зараз перебувають в складі Королівських ВМС Великої Британії, після повної їх ревізії, ремонту, модернізації, додаткового оснащення та відповідної підготовки особового складу ВМС ЗС України.

На даний момент, єдиний тральник ВМС України "Генічеськ" поставлений на ремонт у док Миколаївського суднобудівного заводу

Варто дати коротку характеристику тральника HMS Shoreham. Цей корабель був спущений на воду в квітні 2001 року, прийнятий до складу британських ВМС у липні 2002 року. Його ТТХ:

  • повне водозаміщення – 600 тонн;
  • довжина корпусу – 53 метри;
  • ширина корпусу – 11 метрів;
  • швидкість ходу – 13 вузлів;
  • екіпаж – до 40 осіб;
  • озброєння та оснащення корабля: РЛС Type 1007 I-Band, гідроакустична станція Type 2093, система дистанційного тралення типу SeaFox; одна автоматична гармата калібру 30 мм, два кулемети Minigun.
Тральник HMS Shoreham прослужив у складі британських ВМС лише близько 20 років