xcounter
#

Після провалу програми ERCA, корейці пропонують США "закрити прогалину" їхньою САУ K9 Thunder

8011
Фото — Hanwha Defense
Фото — Hanwha Defense

Загалом південнокорейська компанія Hanwha Defense робить ставку на різні напрямки роботи у США — не тільки сухопутний, але й морський, повітряний та космічний

Південнокорейська компанія Hanwha Defense впевнено крокує вперед зі своєю 155-мм самохідною артилерійською системою K9 Thunder — зараз контракт на цю САУ підписано з дев’ятьма країнами, і ще невдовзі має бути підписаний з десятою, Румунією; водночас, як стверджує генеральний директор Hanwha Defense USA Джон Келлі, південнокорейська компанія також прагне досягти успіхів вже на американському ринку.

Річ у тім, що вже влітку Армія США хоче провести змагання між різними мобільними артилерійськими системами, щоб визначитися із заміною легендарної M109 Paladin, введення в експлуатацію нової САУ заплановано на 2030-й рік.

Читайте також: В'єтнам закупить корейські САУ K9, які є абсолютним бестселером

А передує цим випробуванням той факт, що у США через низку інженерних проблем вирішили закрити проєкт своєї далекобійної артилерійської системи під назвою ERCA (Extended Range Cannon Artillery, яка б мала знищувати цілі на відстані до 110 км.

"Очевидно, що ми запропонували K9 як варіант", — відзначив Келлі, наголосивши, що зараз Hanwha Defense разом з Армією США обговорюють питання про те, де саме буде проведена демонстрація можливостей цієї артилерійської системи — у Південній Кореї чи вже у США на випробувальному полігоні Юма, що в Аризоні, як розповідає видання Breaking Defense.

САУ K9
Польські артилеристи відпрацьовують застосування САУ K9 з поправкою на досвід ЗСУ, березень 2024 року, фото - Wojsko Polskie/DGRSZ

Разом з тим, Hanwha Defense робить ставку не тільки на артилерію і загалом має 10-річний план роботи з ринком США у різних напрямках (морський, повітряний та космічний), але передусім південнокорейська компанія зосереджується на сухопутній компоненті.

Наприклад, раніше стало відомо, що компанія візьме участь у конкурсі на малу багатоцільову техніку S-MET, генеральним підрядником модифікованої південнокорейської платформи Arion-SMET буде американська компанія Anduril. Причому якщо Hanwha Defense виграє контракт, то перші вісім прототипів будуть робити у Південній Кореї, а рішення про місце серійного виробництва буде прийматися згодом.

Читайте також: Польські артилеристи тренувались стріляти як ЗСУ із своїх САУ K9, про що там мова