xcounter
#

Після аварії з F-35 будуть "приземлені" деякі з винищувачів, що налітали менш як 40 годин

4171
Винищувач F-35, фото ілюстративне. Джерело: DoD US
Винищувач F-35, фото ілюстративне. Джерело: DoD US

Скільки саме літаків буде "приземлено" не повідомляється

Управління програми F-35 вирішило тимчасово зупинити польоти невеликої кількості нових винищувачів через аварію з літаком, яка сталася 15 грудня, коли під час тренувального польоту у США під час посадки розбився F-35B. Пілоту літака вдалося катапультуватися.

Читайте також: F-35 разом з Rafale вчилися "зустрічати" ворожі літаки, роль агресора "грали" Eurofighter Typhoon

Так, в Управлінні підтвердили виданню Defense News, що за результатами аварії були випущені інструкції і "деякі F-35 з підвищеним ризиком призупинили щонайменше до січня".

Відзначається, що F-35B, який зазнав аварії, ще не був переданий уряду США – пілот ПС США тоді виконував перевірку якості літака для Агенції з управління оборонними контрактами. Водночас в Управлінні відмовилися коментувати, з чим саме була проблема.

Разом з тим, анонімне джерело повідомило виданню, що змінити оцінки ризиків безпеки Офіс програми F-35 був вимушений через відмову трубки, яка використовується для подачі палива під високим тиском у двигун F135.

Джерело також розповіло, що були "приземлені" літаки, які налітали менш як 40 годин – серед цих літаків є всі три варіанти, деякі з них – американські літаки. Водночас у Times of Israel повідомили, що ПС Ізраїлю приземлили 11 своїх F-35I через цю аварію і їх також перевірять на наявність аналогічних проблем. Зрештою, у Lockheed Martin заявили, що продовжують працювати з представниками ВМС після інциденту.

Читайте також: Фінляндія збільшила свій оборонний бюджет вдвічі: куди окрім F-35 за 10 млрд євро підуть гроші