xcounter
#

Підтримати зброєю чи знизити напругу: у США розмірковують, як реагувати у випадку вторгення РФ вглиб території України

1364
Питання в тому, чи отримає Україна від США системи ППО на кшталт "Залізного купола" – залишається актуальним
Питання в тому, чи отримає Україна від США системи ППО на кшталт "Залізного купола" – залишається актуальним

Поки американська розвідка звітує про нарощування військової активності РФ поблизу кордонів з Україною, в адміністрації Байдена розмірковують над тим, як же реагувати на таку загрозу

Сполучені Штати наразі обговорюють варіанти реагування країни на загрозу нового наступу військ РФ на територію України. Про це повідомляє видання ЛІГА.net. з посиланням на матеріал, опублікований у The Wall Street Journal.

Зазначається, що напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Ризі, на яку також запрошений і очільник українського відомства Дмитро Кулеба, в адміністрації чинного президента США Джо Байдена обговорюють варіанти реагування на можливе повномасштабної війни РФ проти України.

Читайте також: США знову посилають есмінець в Чорне море, перерва склала всього два тижні
Мі-17 гелікоптер
У США розглядають передачу Україні гелікоптерів Мі-17, як США спочатку придбали для передачі афганцям

З одного боку, у США розглядають можливість посилення обороноздатності України, йдеться зокрема про засоби ППО та іншу військову підтримку. Так, нещодавно ми розповідали про те, що США обговорюють швидку поставку в Україну гелікоптерів Мі-17, ПЗРК Stinger та додаткових ПТРК Javelin. У цьому контексті у Байдена також розглядають введення жорсткіших економічних санкцій проти РФ.

США озброєння Україна
Передача Україні однієї з крайніх партій озброєння від США

З іншого – є ймовірність й іншого сценарію, спрямованого на зниження "градусу напруги з РФ", що передбачає як обмеження "провокаційних" на думку Кремля військових навчань США в Європі, так і призупинення військової допомоги для України.

У цьому контексті варто зауважити, що поки у США кажуть про зменшення кількості військових навчань, НАТО тільки з Польщею цього місяця провело навчання мінімум тричі: за участі військово-морських сил, а також вчилися відбивати напад ворожих безпілотників та форсували річку.

Навчання НАТО у Польщі
Під час навчань НАТО у Польщі

Як кажуть у WSJ, така яскраво виражена "протилежність" у варіантах пов’язана з тим, що адміністрація Байдена хоче потепління у стосунках з РФ на фоні як глобального протистояння з Китаєм, що наразі тільки набирає обертів, так і внутрішніх проблем самих Сполучених Штатів.

Крім того, у Байдена також не виключають, що країна візьме активну участь у мінському процесі з урегулювання конфлікту на Донбасі.

Читайте також: "Китайське попередження", або як Кремль намагається виграти на планах Китаю атакувати Тайвань