xcounter
#

США знову посилають есмінець в Чорне море, перерва склала всього два тижні

1044
Есмінець USS Arleigh Burke (DDG 51), фото ілюстративне
Есмінець USS Arleigh Burke (DDG 51), фото ілюстративне

Заявлена мета походу – "рутинна", спільні операції із силами союзників США в Чорноморському регіоні

До вод Чорного моря прямує ракетний есмінець USS Arleigh Burke (DDG 51), що належить до складу Шостого флоту ВМС США та входить до складу авіаносної ударної групи на чолі з авіаносцем USS Theodore Roosevelt (CVN-71).

Як сповістило Командування Шостого флоту ВМС США на своєму профілі в Twitter, "USS Arleigh Burke (DDG 51) розпочав свій перехід у північному напрямку до Чорного моря, щоб працювати з нашими союзниками та партнерами по НАТО в регіоні".

Читайте також: Канада розглядає варіанти воєнної допомоги Україні, "жорсткий" - прислати на підмогу винищувачі чи фрегат

Нагадаємо, 30 жовтня 2021 року у Чорне море зайшов ракетний есмінець ВМС США USS Porter (DDG 78). За декілька днів, 4 листопада цього року, до есмінця USS Porter у водах Чорного моря приєднався штабний корабель Шостого флоту США USS Mount Whitney.

Це угрупування американських кораблів прибуло для підтримки України та інших союзників США в Чорному морі на фоні можливої збройної агресії Кремля. Есмінець USS Porter та штабний корабель USS Mount Whitney покинули води Чорного моря 15-16 листопада цього року.

Формація кораблів в Чорному морі в складі есмінця USS Porter, штабного корабля USS Mount Whitney та болгарського фрегата "Горди", листопад 2021 року

Це буде перший за останні декілька років приклад, коли ВМС США посилають свій корабель для демонстрації присутності в Чорному морі буквально за два тижні після виходу попереднього корабля.

Заодно Пентагон зміг вирішити два завдання – показати свою стабільну присутність в регіоні, і при цьому не порушити "Конвенцію Монтре", яка встановлює обмеження в 21 день для перебування в Чорному морі корабля "нечорноморської держави".

Есмінець USS Arleigh Burke (DDG 51), фото ілюстративне
Читайте також: РФ провела в Чорному морі постановку навчальних мін з підводного човна