xcounter
#

Пентагон каже, що вдалося зупинити роботу сотні "незаконних" Starlink, що є в рашистів

2218
Пентагон каже, що вдалося зупинити роботу сотні "незаконних" Starlink, що є в рашистів

У оборонному відомстві США фіксують успішну роботу з тими терміналами, які в "обхід" купує РФ

Видання Bloomberg днями оприлюднила новину, що згідно зі словами представника Пентагона законодавця Аманди Дорі, компанія SpaceX активно співпрацювала з американськими військовими, щоб протидіяти незаконній експлуатації російськими окупаційними військами терміналів супутникового зв’язку Starlink в Україні.

За словами Дорі, незаконним в Україні [ймовірно, йдеться про тимчасово окуповані території] було виявлено орієнтовно один зі ста терміналів Starlink. Як відзначають у Bloomberg, загалом вдалося зупинити обслуговування декількох сотень непідтверджених терміналів.

Читайте також: ​Армія США почне використання Starlink від SpaceX для управління військами

Також раніше оборонне відомство США запевняло, що у SpaceX допомагають обмежити використання терміналів Starlink для російського війська. Разом з тим, Дорі наголошує — у Пентагоні розуміють, що російське окупаційне військо адаптується до ситуації та, ймовірно, буде шукати нові шляхи, щоб отримати доступ до одного з важливих інструментів зв’язку.

Нагадаємо, ще в лютому цього року з’явилася перша, тоді ще непідтверджена інформація, що російське окупаційне військо може використовувати супутниковий інтернет Starlink від американської компанії Space X.

Водночас ще у травні в тому ж Пентагоні визнавали, що РФ дійсно використовує термінали Starlink для зв’язку на тимчасово окупованих територіях Україні і говорили про те, що якимись стандартними способами цю проблему навряд чи можна буде вирішити.

Бо РФ має доволі просту, але дієву схему, як отримувати Starlink — їх банально купують у посередників, а оплата здійснюється з картки не від російського банку. Тому боротися з проблемою банальним блокуванням кожного терміналу призведе лише до того, що на кожен заблокований РФ просто купить новий.

Тож дійсно ефективним способом може бути встановлення так званого "білого списку" — коли буде оформлено список всіх дійсно офіційних терміналів, які, наприклад, працюють на потреби Сил оборони України, а всі інші будуть заблоковано.

Читайте також: Чи дійсно РФ може збивати супутники: роздуми після фейку про знищення Starlink Ілона Маска