xcounter
#

Автомобільну демобілізацію для ЗС України просять військові у Кабміну

На початку російської агресії у ЗС України використосувались усі можливі зразки техніки, здатні підвищити мобільність військ
На початку російської агресії у ЗС України використосувались усі можливі зразки техніки, здатні підвищити мобільність військ
7972

Також на цьому наполягають керівники низки державних та приватних компаній, які разом з військовими опинились у патовій правовій колізії

Коліс немає, а проблеми - є. Приблизно так виглядає ситуація у Збройних Силах України зі значною кількістью автомобільної техніки, яка з 2014 року була відкликана для задоволення потреб війська з державних та приватних підприємств.

автомобільна техніка
На початку війни у ЗС України втрати автомобільної техніки відбувались за різних обставин

Початок російської агресії проти України, анексія Криму і подальші бойові дії потребували значної кількості будь-якої автомобільної техніки, яка могла компенсувати катастрофічний брак справних зразків у ЗС України на той час.

Читайте також: Заміну УАЗам для ЗСУ знайдуть на цивільному "авторинку": вимоги НАТО до "Сайгака" скасують

Тож автомобільна техніка відмобілізовувалась з підприємств різної форми властності. Підставою були Укази Президента про мобілізацію.

мобілізація
Автомобільна техніка для ЗС України відмобілізовувалась у підприємств різної форми властності

Загалом з 2014 року в Україні пройшло сім хвиль часткової мобілізації, яка поширювалась як на особовий склад, так і на заходи з отримання Збройними силами відповідних технічних ресурсів, включно з автомобільною технікою.

За інформацією Defense Express, з 2014 року у ході семи хвиль мобілізації військовими частинами ЗСУ від приватних та державних компаній було отримано понад 5000 автомобілей різних типів.

автомобіль
Під час активної фази збройного протистояння кожна машина була на вагу золота

"На сьогодні значна кількість цієї автомобільної техніки вже не використовується, бо значною мірою це старі зразки, їхня експлуатація в умов бездоріжжя ускладнена. Також це автомобилі, які вийшли з ладу і їхнє відновлення та подальша експлуатація потребує значного фінансового ресурсу. Проте ремонт цих машин, з огляду на низький потенціал цих машин, є економічно недоцільним.

У ході мобілізації ЗС України отримали понад 5000 автомобілей

Але всі ці машини перебувають як на балансі військових частин, так і залишаються майном, яке враховане у балансі тих підприємств, від яких ця техніка була відмобілізована до війська", - так прокоментували поточну ситуацію у командуванні логістики командування Сухопутних військ ЗС України.

КрАЗ-6322 6х6 та його модифікації дуже широко використовуються в Збройних силах України
КрАЗ-6322 6х6 та його модифікації дуже широко використовуються в Збройних силах України

Проте повернути цю техніку власникам армія теж не може. Відповідно до Постанови Кабінету міністрів №1521 повернення зазначеної автомобільної техніки здійснюється після видання Указу Президента про демобілізацію. Проте у нас демобілізація була проведена лише для особового складу.

КрАЗ
Військові вантажівки від КрАЗ

Тож "насьогодні уся ця техніка зберігається у військових частинах, не використовуються і є тягарем для військових частин", кажуть в Генеральному штабі і пропонують розглянути питання внесення змін до постанови уряду щодо часткового повернення цій техніки.

КрАЗ
Для оновлення парку автомобільної техніки спочатку ставку зробили на потенціал виробництва підприємства КрАЗ. Проте зараз підприємтсво є банкрутом. Віце-премєр міністр Олег Урський в рамках відвідання "АвтоКрАЗ" стверджував, що вітчизняні Збройні сили мають бути оснащені якісними українськими вантажівками, виготовленими на виробничих потужностях в Україні з максимальним залученням місцевої складової.

"Техніку треба або списувати, або повертати. Грошей за неї, до речі, ніхто не просить. Спілкуючись з керівниками підприємств, від яких заходила ця техніка, то загальна картина така. Деякі підприємства готові забрати цю техніку на безоплатній основі без компенсації.

Деякі підприємства взагалі бажають віддати цю техніку збройним силам і зняти із власного балансу. Бо через цей правовий тромб підприємство не може ні реорганізуватися, ні закритися тощо".

Сайгак
Наявний парк автомобільної техніки ЗС України потребує оновлення. Одне з актуальних питань - заміна УАЗ-469 на сучасний зразок

Тож на прохання низки державних та приватних підприємств, і з урахуванням реальних справ з технікою у ЗСУ, командування логістики командування Сухопутних військ Збройних Сил України пропонує уряду пришвидшити вирішення цього питання.

Вкотре ця проблема була озвучена під час нещодавньої наради у Мінстратегпромі з участю представників Міноборони та Генерального штабу.

Читайте також: Не транспортний, а бойовий автомобіль: Міноборони планує змінити вимоги до ДКР "Сайгак"