xcounter
#

​Оголошено сили, які РФ та ОДКБ перекидає у Казахстан, у всій країні діє "антитерористична операція"

Армія РФ входить до Казахстану
Армія РФ входить до Казахстану
2267

У "миротворчій операції" ОДКБ у Казахстані бере участь РФ, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизія

Країни Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) оголосили сили, які вже розміщенні, або будуть найближчим часом направлені в охоплений протестами Казахстан.

Російська Федерація для цих цілей висунула підрозділи 45-ї окремої бригади спецпризначення "ВДВ", 98-ї повітряно-десантної дивізії "ВДВ" та 31-ї окремої бригади "ВДВ". Всі ці підрозділи відносяться до Західного військового округу РФ та брали участь в агресії проти України.

Читайте також: В РНБО підбили попередні підсумки щодо виконання ДОЗ-2021
ВДВ РФ
Концентрація підрозділів ВДВ РФ на аеродром "Іваново-Північний" перед відправкою до Казахстану

Повідомляється, що для оперативного перекидання російських десантників залучено одразу 70 літаків Іл-76 та 5 одиниць Ан-124, які "цілодобово перекидають підрозділи російського контингенту та військових інших країн ОДКБ".

Такий розмір "повітряного мосту" говорить про вкрай масштабну операцію та значний розмір сил армії РФ, які планують розгорнути у Казахстані у рамках першого етапу операції.

Ил-76
Для перекидання підрозділів задіяні доволі потужні сили

І саме Кремль бере на себе головний тягар операції, в той час, коли інші країни ОДКБ оголосили про введення вкрай обмежених контингентів. Зокрема, Білорусь вже направила миротворчу роту зі складу 103-ої повітряно-десантної бригади. Приблизно аналогічну кількість військових виділили у Вірменії, Киргизії та Таджикистані - 100, 150 та 200 осіб відповідно.

Керувати всіма "миротворчими силами" у Казахстані буде командувач повітряно-десантних сил РФ генерал-полковник Андрій Сердюков.

Андрій Сердюков
Андрій Сердюков

Водночас по всій території Казахстану введено режим антитерористичної операції, розгорнуто 70 блокпостів, а президент країни Касим-Жомарт Токаєв заявив, що наказав правоохоронним органам та армії відкривати вогонь на ураження по терористах без попередження, підкресливши, що не збирається йти на перемовини.

Як повідомляє МВС Казахстану "усього затримано понад 3 тисячі злочинців, ліквідовано 26, ще 18 озброєних терористів поранено, 18 правоохоронців загинули, 748 поліцейських та військовослужбовців Нацгвардії постраждали".

Тим часом з самого Казахстану інформація про події надходить з обмеженнями через відключення інтернету у країні. Фактично ситуацію висвітлюють виключно провладні та російські ЗМІ.

Читайте також: Скільки у Росії танкових дивізій