xcounter
#

В РНБО підбили попередні підсумки щодо виконання ДОЗ-2021

2347
На розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт ОВТ ЗСУ у 2021 році було виділено 23,1 млрд​ грн
На розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт ОВТ ЗСУ у 2021 році було виділено 23,1 млрд​ грн

Повідомляється, що попри певні проблеми, держоборонзамовлення 2021 року було профінансовано та виконане майже повністю

В Апараті Ради національної безпеки і оборони України представили попередні підсумки виконання державного оборонного замовлення у 2021 році.

Відповідний прес-реліз був оприлюднений у четвер, 6 січня 2022 року, прес-службою РНБО України.

Читайте також: ​Головні перемоги оборонно-промислового комплексу України у 2021 році: у "металі", а не на папері

В повідомленні зазначається, що державними замовниками сектору безпеки та оборони у 2021 році було укладено понад 600 контрактів, за якими сплачено 98,8% асигнувань державного бюджету, призначених для закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення. Цей показник майже на 2% більше, ніж у 2020 році.

ББКМ Козак-2М1
У грудні 2021 року ЗСУ отримали 44 нові ББКМ "Козак-2М1" від НВО "Практика" / Фото: DonPress

Найбільший за обсягом бюджетних призначень державний замовник – Міністерство оборони України – виконало завдання на 99,5%. Своєю чергою, ДСНС, НГУ, Національна поліція України, ДБР, Головне управління розвідки України Міністерства оборони України, НАБУ, СБУ, Служба зовнішньої розвідки України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України та ДКАУ виконали усі заплановані завдання на минулий рік.

БМП-1
Партія відновлених БМП-1 та танків Т-64 передана ЗСУ у грудні 2021 року ДП ЛБТЗ

Відзначається, що за результатами виконання ДОЗ-2021 ЗСУ та інші військові формування отримали понад 3 тисячі основних зразків ОВТ, до 4 мільйонів боєприпасів та ракет різного призначення, близько 3 тисяч приладів нічного бачення тощо.

Так, в рамках держоборонзамовлення минулого року ЗС України отримали нові безпілотні комплекси Bayraktar TB2, протикорабельний комплекс берегового базування РК-360МЦ "Нептун", сучасні засоби зв’язку, бронетанкового озброєння та техніки комплекси радіоелектронної боротьби тощо.

Нептун
Передача для ВМС України першого дослідного зразка комплекса "Нептун" за участі міністра оборони Андрія Тарана

Водночас зауважується, що результати виконання завдань з підготовки виробництва озброєння та військової техніки Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України у 2021 році потребують покращення у поточному році.

Бюджет Міністерства оборони України на 2022 рік
Бюджет Міністерства оборони України на 2022 рік

Нагадаємо, на реалізацію ДОЗ-2021 с бюджету Міністерства оборони України було заплановано витратити 22,5 мільярди гривень (за переглянутим на кінець 2021 року показником - 23,1 млрд грн). При цьому, станом на 1 грудня 2021 року його виконання оцінювалося в Міноборони на рівні 85 % від річного плану.

катера Айленд
Процес спуску на воду катерів Р192 "Суми" та Р193 "Фастів" типу Island, що були доправлені із США до Одеси 23 листопада цього року / Фото - прес-служба Адміністрації морських портів України

Своєю чергою, на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання у поточному році,

за ухваленим

Верховною Радою на початку грудня минулого року державним бюджетом на 2022 рік, планується виділити 28,4 млрд грн.

Читайте також: Найважчі завдання оборонки України у 2022 році