xcounter
#

Одразу 100 танків для ЗСУ: "другий раунд" зі Словаччиною та чи можуть бути це "не такі" Leopard з Греції

13802
Німецький танк Leopard 2, фото ілюстративне
Німецький танк Leopard 2, фото ілюстративне

Німеччина розповіла про "чергові" кільцеві обміни для ЗСУ

Німеччина оголосила про постачання зброї України, про які розповіла міністр оборони країни Крістіне Ламбрехт вчора, 8 жовтня, під час свого візиту дислокованих у Литві німецьких військ, розповідає видання CNN.

Так, Ламбрехт розповіла, що Німеччина поставить більше зброї для ЗСУ – зокрема, згадала про систему протиповітряної оборони IRIS-T, строки передачі якої вже були оголошені раніше, а також зауважила про передачу 100 танків з Греції та Словаччини.

Читайте також: Американський ОПК "дразнить" армію США та ЗСУ новою версією танка Abrams
IRIS-T
IRIS-T, фото ілюстративне

Тобто – йдеться про передачу танків за започаткованим Німеччиною так званим "кільцевим обміном", коли якась країна віддає для ЗСУ свою радянську техніку, натомість отримає від Німеччини сучасніший аналог.

marder
Німеччина пропонує для Греції замість БМП-1 поставити свої БМП Marder

Втім, у цій новині варто звернути увагу на деякі цікаві моменти. Так, наприклад, щодо Словаччини тут варто згадати таке – у червні Шольц вже намагався домовитися про "кільцевий обмін" словацьких Т-72 для України, однак за два місяці уряди двох країн не змогли домовитися про таку оборудку, оскільки Німеччина погодилася за 30 танків Т-72М віддати лише 15 танків Leopard 2.

т-72
Словацькі Т-72, фото ілюстративне

Але це – 30 танків, з обіцяних 100. Залишається ще 70, які має передати Греція. Але, наприклад, у відкритих джерелах, щонайменше довіднику Military Balance, не має згадки про те, що Греція має у своєму активі саме радянські танки, які б можна було включити у кільцевий обмін.

Тут, звичайно, можна припустити, що Греція, ймовірно, має у своєму активі якісь радянські танки, наприклад, Т-80 – але малоймовірно, що аж у кількості 70 штук, скоріш за все, декілька десятків, якщо не одиниць.

Leopard 1А5
Постріл з Leopard 1А5, фото ілюстративне

Але якщо ми знову зазирнемо у Military Balance, то побачимо, що станом на 2021 рік Греція мала у своєму активі аж 500 Leopard 1А4/5 – а оскільки у повідомленні CNN не уточнюється, що йдеться саме про радянські танки, то можна припустити, що Греція 70 з них передасть ЗСУ, натомість отримає замість них сучасніші Leopard 2 від Німеччини.

бмп-1
Грецька БМП-1

Втім, ситуація може бути набагато простішою й насправді під "танками" йдеться про передачу тих же БМП-1, про постачання яких Німеччина вже домовилася із Грецією – просто кількість зі 40 машин збільшать до 70, адже всього Греція має в своєму активі 169 цих машин.

Читайте також: ЗСУ вже набрали раритетної "важкої броні" щонайменше на два танкові взводи