xcounter
#

Одна з країн, яка не вміє робити боєприпаси і залежна від поставок, хоче налагодити власне виробництво

41394
Всі фото — Estonian Defence Forces
Всі фото — Estonian Defence Forces

Естонці розуміють важливість розгортання власного виробництва боєприпасів, і в них є два варіанти

Естонія оцінює варіанти виробництва боєприпасів у себе в країні — як заявила заступниця очільника оборонного відомства Туулі Данетон, "уряд Естонії прийняв рішення, що в принципі країна може мати оборонну промисловість в області боєприпасів".

Данетон наголошує — сьогодні попит на них зростає, більше боєприпасів потрібно Україні, водночас також надактуальним є питання поповнення запасів тих чи інших країн, як вона розповідає в інтерв’ю виданню Defense News.

Читайте також: Всі три країни Балтії замовили HIMARS з ATACMS: до Естонії та Литви приєдналась Латвія
Зрештою, не менш важливим фактором є й те, що власне Естонія, яка не має боєприпасного виробництва всередині країни, залежна від європейських виробників у цьому питанні. Як приклад, минулого місяця Естонія оголосила тендер на закупівлю 155-мм артилерійських боєприпасів на суму у понад 300 млн доларів.

Як відзначається, сьогодні Естонія розглядає два різних варіанти, як в країні може бути налагоджене внутрішнє виробництво боєприпасів — перший полягає в тому, щоб організувати виробництво самостійно, силами власної "оборонки". Але оскільки в Естонії боєприпаси робити не вміють, то ймовірно цей варіант потребуватиме передачі технологій від закордонних компаній, що може виявитися недешево.

Другий варіант — коли хтось з європейських виробників боєприпасів створить в країні виробниче підприємство. Данетон акцентує — що в цьому питанні естонці загалом відкриті до обговорень, але працювати планують з приватними виробниками.

Фахівці з оборонного відомства Естонії вже оцінюють, де б можна було організувати виробництво боєприпасів, серед пропозицій наразі є п’ять ймовірних майданчиків на півночі та на заході країни.

Як вже відомо, у боєприпаси Естонія впродовж наступних років планує інвестувати доволі значний відсоток свого оборонного бюджету — 30% впродовж наступних чотирьох років, як раніше заявив міністр оборони країни Ханно Певкур, який загалом наголошує на тому, що загалом ЄС має вийти на виробництво у близько 3 млн артилерійських боєприпасів на рік.

Нагадаємо, нещодавно Естонія прийняла бюджет на 2024 рік, і серед усього, планує в наступному році витратити на "оборонку" аж 3,2% свого ВВП — понад 1,3 млрд євро. Враховуючи сьогоднішні ціни на боєприпаси (навіть й доволі оптимістичні у 3300 євро за один 155-мм снаряд), то інвестувати у власне виробництво дійсно доволі логічний етап з урахуванням сьогоднішньої безпекової обстановки, а тим паче наявності такого ворога під боком, як РФ.

Читайте також: У США ставлять потребу у дронах та системах протидії цій загрозі на рівень зі 155-мм снарядами