xcounter
#

Норвегія передає до ЗСУ тисячі мікродронів Black Hornet, які є дійсно унікальним рішенням

4384
Black Hornet (всі фото: US DoD)
Black Hornet (всі фото: US DoD)

При вазі у 32 грами Black Hornet​ має тепловізор та дійсно є незамінним помічником та "очами" піхотного відділення

Міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам [Bjørn Arild Gram] повідомив, що до України буде передано одразу тисячу нових комплектів розвідувальних мікродронів Black Hornet. Одразу маємо нагадати, що у комплект входить мінімум два БПЛА й тому мова йде про 2000 мікродронів мінімум.

Як зазначено в офіційному повідомленні оборонного відомства Норвегії рішення про це постачання викликано вкрай позитивним досвідом використання цих дронів ЗСУ під час реальних бойових дій.

Читайте також: Скільки коштують авіаційні ракети AIM-120 AMRAAM та AGM-114 Hellfire: приклад Швеції та Франції

Водночас мова навряд йде про одночасне постачання всієї тисячі комплектів Black Hornet через те, що у повідомленні прямо зазначено, що "тісна співпраця з оборонно-промисловим комплексом буде вкрай необхідна, щоб у майбутньому мати можливість підтримувати необхідні поставки військової техніки в Україну".

Зрештою партія з 1000 комплектів дійсно велика, бо з 2007 року, тобто за 16 років було виготовлено понад 14 тисячі Black Hornet у різних версіях, які були замовлені понад 40 замовниками, з яких найбільшим є США.

Нагадаємо, що сам Black Hornet від компанії Flir, який важить лише 32 грами, є вкрай цікавим рішенням для розвідки на рівні звичайного піхотного відділення, особливо в умовах боїв в урбанізованій місцевості. Й попри свою вагу цей дрон оснащується тепловізором, може знаходитись у повітрі 25 хвилин та має радіус керування у 1,6 км.

Black Hornet

До цього Black Hornet постачався до України у межах спільної допомоги Великої Британії та Норвегії фінансовий показник якої становив 9,5 млн доларів. Враховуючи інформацію, що вартість одного комплекту Black Hornet становить близько 40-60 тисяч доларів, до ЗСУ тоді могли передати близько 150-240 комплектів.

Читайте також: Пакети допомоги зброєю Україні від Німеччини та Великої Британії: танки, БМП, пускові Patriot та боєприпаси