xcounter
#

Норвегія оголосила про передачу додаткових компонентів ЗРК NASAMS

2939
Пускова ЗРК NASAMS
Пускова ЗРК NASAMS

У пакет на 30,5 млн доларів лише для NASAMS увійшли частини із запасів та замовлення у виробників

Уряд Норвегії офіційно повідомив про надання чергового цільового траншу допомоги на 355 млн норвезьких крон (близько 30,55 млн доларів) спрямованих на передачу додаткових засобів до зенітного ракетного комплексу NASAMS.

Зазначається, що частина продукції передається із запасів з метою найскорішої доставки до України, а інша частина замовляється у виробників та буде надана через певний строк. При цьому що саме передається не розкривається, але зазначено, що це додаткове постачання до оголошеного замовлення на ці ЗРК на потребу ЗСУ вартістю 1,15 мільярда доларів, які мають поставлені поступово зі строком передачі комплексів до 2026 року.

Читайте також: США передали неназвані компоненти для ППО й все вказує на запуск виробництва FrankenSAM з ракетами AIM-9M

Нагадаємо, що у листопаді цього року у Норвегії повідомили про замовлення для України восьми пускових установок NASAMS, чотирьох пунктів управління та запасу зенітних ракет на які буде витрачено 0,86 мільярди доларів з 1,15 загальної вартості.

ЗРК NASAMS

Тобто комплект на чотири ЗРК, але без РЛС AN/MPQ-64 Sentinel, яка виробляється у США та постачається окремо, Норвегії обійдеться у 290 млн доларів.

Водночас комплектність ЗРК у вигляді двох пускових на одну РЛС та командний пункт, не розкриває всі можливості NASAMS та обмежує максимальну кількість знищених цілей до 12, бо кожна пускова має лише 6 ракет. Й за рахунок збільшення саме пускових, що цілком можливо здійснювати, як із запасів збройних сил Норвегії, так й шляхом замовлення у їх виробника Kongsberg, можливо нарощувати можливості комплексу збільшенням кількості пускових.

Тим паче, що навіть "стандартизованого" комплекту з трьох пускових в одному ЗРК часом не вистачає й тому такі країни як Литва постачали до України саме додаткові пускові.

Зазначимо, що для України NASAMS має стати другим за масовістю ЗРК середньої дальності на рівні з німецьким IRIS-T. Якщо скласти всі заяви щодо замовлення цих комплексів для України, то мова йде про вісім оголошених NASAMS від США (частково передані, строк постачання до 2025 року), один від Канади та чотирьох від Норвегії (строк постачання до 2026 року).

Тобто сумарно - 13 оголошених ЗРК NASAMS, з яких за офіційною інформацією у строю Повітряних Сил ЗСУ може бути від чотирьох.

Нагадаємо, що дальність знищення аеродинамічних цілей NASAMS залежить від ракет, якими він споряджений. Комплекс може здійснювати запуск AIM-9X Sidewinder, AIM-120C AMRAAM та AMRAAM-ER, які відповідають за ураження цілей приблизно на дальностях 10, 20 та 40 км відповідно.

Читайте також: Фінляндія досі має стаціонарну берегову артилерію, яка при калібрі 130-мм б’є до 40 км