xcounter
#

​Не дали викрасти документацію на "Нептун", попередили ряд терактів, викрили російських агентів – в контррозвідці відзвітутвали за 2020 рік

7147
У 2020 році на Луганщині був затриманий  агент ФСБ, який намагався передати секретну документацію на РК "Нептун"
У 2020 році на Луганщині був затриманий агент ФСБ, який намагався передати секретну документацію на РК "Нептун"

27 грудня контррозвідники СБУ відзначають професійне свято, до якого в службі підбили підсумки діяльності за поточний рік. В 2020 році контррозвідка Служби безпеки України припинила діяльність 4 агентурних мереж та затримала 11 агентів російських спецслужб, трьох з яких - під час спроби вчинення диверсій і терактів на об’єктах критичної інфраструктури

Зокрема, у 2020 році агент ФСБ був затриманий на Луганщині. Він намагався передати іноземній стороні секретну документацію щодо розробленого оборонною промисловістю України ракетного комплексу "Нептун".

Читайте також: Керівництво Укроборонпрому та Укрспецекспорту підозрюють у державній зраді - СБУ

Ще одного агента ФСБ РФ, який мав підірвати сховище з аміаком на території ПАТ "Сєвєродонецьке об’єднання "Азот", засуджено до 10 років ув’язнення. Вирок у вигляді позбавлення волі на 12 років отримали двоє громадян, які за завданням так званого "ЦСО МДБ ДНР" брали участь у вчиненні теракту в Донецькій області.

Агентура спецслужб РФ була виявлена і в органах державної влади та серед правоохоронців: колишній генерал-майор СБУ, посадовець одного з міністерств тощо.

Контррозвідка СБУ викрила цілі агентурні мережі на території Херсонської та Волинської областей. Першою керувала експрацівниця облдержадміністрації, а члени другої збирали інформацію про військові об’єкти регіону.

У 2020 році за матеріалами контррозвідки всього розпочато 288 кримінальних проваджень за злочини проти основ національної та громадської безпеки.

СБУ, Defense Express, контррозвідка

З цих проваджень 76 стосуються державної зради, 50 – терористичної та диверсійної діяльності, 9 – посягань на територіальну цілісність і недоторканність України, 4 – шпигунства.

Упродовж 2020 року також набули чинності 92 вироки, у тому числі 30 за державну зраду і 20 за терористичну діяльність.

СБУ, Defense Express, контррозвідка

Також контррозвідниками Служби безпеки України у 2020 році було задокументовано порушення норм міжнародного права та достроково припинено акредитації 5 іноземних дипломатів.

Крім цього, контррозвідка СБУ активно працювала у сфері охорони державної таємниці: у 111 випадках скасовано допуск до неї, 125 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Також викрито 289 фактів іноземного громадянства серед представників органів влади і управління, в т.ч. секретоносіїв.

СБУ, Defense Express, контррозвідка

Контррозвідувальною діяльністю займається департамент контррозвідки Служби безпеки України. Це функціональний підрозділ Центрального управління Служби безпеки України який протидіє розвідувальній, терористичній та іншій діяльності спеціальних служб іноземних держав, а також організацій, окремих груп та осіб на шкоду державній безпеці України.

Крім того, контррозвідувальною діяльністю займається Департамент військової контррозвідки Служби безпеки України. Це – структурний підрозділ Центрального управління СБ України, який відповідає за контррозвідувальний захист і забезпечення Збройних Сил, Державної прикордонної служби та інших військових формувань, дислокованих на території України та формує у своєму складі органи військової контррозвідки у регіонах, органах військового управління, видах та оперативних об`єднаннях Збройних Сил та інших військових формувань, окремих гарнізонах, з`єднаннях та військових частинах (підрозділах). Військові контррозвідники відзначали своє професійне свято 18 грудня і до нього також підготували власну звітність.

СБУ, Defense Express, контррозвідка

Зокрема, З початку 2020 року військова контррозвідка Служби безпеки України викрила 15 ворожих агентів, 40 учасників незаконних збройних формувань, 3 шпигунів, а також попередила серію терактів у районі проведення операції Об’єднаних сил.

Так, у червні цього року під час спецоперації військові контррозвідники затримали терориста на спробі підірвати військово-медичний госпіталь у Сєвєродонецьку і залізничну станцію Рубіжне.

За матеріалами військових контррозвідників винесено 47 вироків суду. За державну зраду засуджено 4-х осіб.

Викрито 132 факти незаконного обігу військових засобів ураження, у тому числі виявлено 4 схрони зі зброєю та боєприпасами. Серед вилученої зброї: 4 переносні зенітні ракетні комплекси, 11 керованих ракет, понад 120 реактивних протитанкових гранатометів, майже 3 тисячі гранат, понад 540 тисяч снарядів, мін і набоїв.

СБУ, Defense Express, контррозвідка

За порушення законодавства щодо охорони державної таємниці до відповідальності притягнуто 269 посадовців. Викрито 73 спроби іноземців одержати інформацію з обмеженим доступом у оборонній сфері

Також військовими контррозвідниками було попереджено економічні збитки держави на понад 9 мільярдів гривень.

СБУ, Defense Express, контррозвідка
Читайте також: СБУ викрила високопосадовця, який наживався на державному оборонному замовленні