xcounter
#

Наочна перевага високоточних снарядів у дії: коли на "опорник" вистачить декілька пострілів Excalibur чи PGK (відео)

M777 здатна вести вогонь Excalibur та PGK
M777 здатна вести вогонь Excalibur та PGK
15211

Для того, щоб уразити опорний пункт противника можливо гатити по ньому годинами, або завдати невелику серію високоточних ударів

Артилерія Збройних Сил України вже активно використовує західні високоточні снаряди. Зокрема відомо про наявність в арсеналі українського війська і M982 Excalibur, так і, скоріш за все, блоки M1156 PGK, який взагалі перетворює на високоточний будь-який 155-мм снаряд.

А зараз у мережі з'явилось вкрай показова демонстрація ефективності саме високоточних боєприпасів, які значно переважають за своєю вартістю звичайні снаряди.

Читайте також: Західні ракети "повітря-земля" для українських літаків: чи можливо інтегрувати крилаті стелс-ракети до МіГ-29 та Су-27

На відео (оприлюднено "Опертивний ЗСУ", через великий розмір відео були вимушені перезавантажити) - якраз робота по опорному пункту противника високоточною зброєю. Під час якої по черзі знищуються машини, які стоять в обваловці. Для цього, до речі, якнайкраще підходить режим повітряного підриву, який дозволяє нівелювати такий захист.

Справа в тому, що для знищення таких цілей по кожній з них було б необхідно випустити з десяток звичайних снарядів. Особливо, коли мова йде про стрільбу на максимальну дальність, коли снаряди мають високе розсіювання. А це означає більший час на позиції для вогню, що вкрай ризиковано через можливість потрапляння під контрбатарейний вогонь противника та навіть більша витрата ресурсу ствола та механізмів, які також мають кінцевий ресурс.

В цих умовах, звісно, залишається питання ціни. Якщо брати Excalibur, то його ціна для армії США, в залежності від року випуску становить 113-160 тисяч доларів. І знищення таких цілей, як на відео, виключно з економічної, а не військової точки зору, може бути дискусійним. Але зовсім інша справа, коли на відео робота снарядів з M1156 PGK, вартість яких у межах 10-20 тисяч доларів.

З оглядну на те, що у ЗСУ кількість Excalibur, скоріш за все, обмежена, їх навряд чи використали для таких цілей. Водночас відносно M1156 PGK такої проблеми немає, бо якщо брати офіційні дані Пентагону, то мова, з огляду на все, йде про 1000 таких комплектів.

Читайте також: Німеччина посилить ЗСУ "бандеромобілями" з високоточними ракетами APKWS: від іронії до визнання ефективності